A déliek szeretnek szoftver-kalózkodni

Sportot űznek a franciák a jogszabályok megkerüléséből

Kutatási eredmények szerint az Európai Unió területén Franciaország délnyugati régiójában a legmagasabb a szoftverkalózkodási ráta. Egy helyi internetszolgáltató szerint a francia internetezők szabályosan sportot űznek az internetes jogszabályok megkerüléséből.

2010.03.03 16:01HENT

Franciaország délnyugati régiója évszázadokig festői tájairól, gasztronómiai különlegességeiről és mezőgazdasági sajátosságairól volt híres, ám most úgy tűnik, a helyiek újabb egyedi eredménnyel gazdagodtak. Tanulmányok szerint ugyanis az Európai Unió területén Délnyugat-Franciaországban a legmagasabb a kalózkodási ráta.

A szakértői becslések szerint, míg Nagy-Britanniában vagy Németországban körülbelül minden negyedik, addig Franciaország délnyugati területein minden második használatban lévő szoftver kalóztermék. Az ország egészére nézve a szoftverkalózkodási ráta nagyjából 40 százalékos, ami évente mintegy 1,8 milliárd fontos (1,98 milliárd euró) veszteséget okoz az érintett gazdasági szektornak.

A délnyugat-francia régió magas kalózkodási arányára kétféle magyarázatot adnak az érintettek. Az egyik szerint a problémára a Franciaországban is jelen levő regionális szegénység adhat magyarázatot, amely szerint a helyieknek nincs pénzük ugyan az eredeti termék megvásárlására, de készek arra, hogy a használni kívánt programot így vagy úgy, de beszerezzék.

A másik lehetséges magyarázat szerint az elmúlt években a mezőgazdasági szektor hanyatlásának ellensúlyozásaképpen a régióba telepített magas színvonalú technológiai központok okolhatók a jelenségért, amelyek jelenlétével és terjeszkedésével párhuzamosan a helyiek körében jelentősen megnőtt az informatikában járatos internetezők száma.

A The Times Online-nak nyilatkozó francia internetszolgáltató, a CeriseClub képviselője úgy vélte, a franciák egyfajta nemzeti sportként tekintenek a szerzői jogi jogszabályok kikerülésére. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a jogsértésekre vonatkozó rendelkezések az egyik legszigorúbbnak számítanak a világon – a visszaeső jogsértők esetében még az internetkapcsolat felfüggesztését is lehetővé teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.