Szemkamera helyett szoftver

Bitekbe kódolt "első pillantás"

Új, a kreatív munka vizuális értékelését végző szoftvert dolgozott ki az amerikai 3M. A szolgáltatásként elérhető online alkalmazás a kreatív ügynökségek, reklámgrafikusok, kirakatrendezők és más, látvánnyal foglalkozó szakemberek számára nyújt alternatívát a szemkamerás vizsgálat helyett.

2010.01.15 11:34ma.hu

A program évtizedek egyetemi kutatási tapasztalatait sűríti egy szoftverbe, melynek segítségével bárki megtudhatja, hogy az általa létrehozott és feltöltött képen hova esik majd a szemlélők első pillantása.

A hirdetéssel, csomagolástechnikával, vagy éppen egy fogadóhelység kialakításával megbízott kreatív szakember, ügynökség számára rendkívül fontos visszajelzést kapnia arról, hogy a látványt befogadókat első benyomásként pontosan a kívánt hatás, üzenet éri-e. Ehhez a nemrég bevezetett, szemmozgást követő kamerás vizsgálatok adtak segítséget, amelyek azonban drágák és időigényesek. Ezt helyettesíti és teszi egyszerűbbé a 3M Visual Attention Service néven elérhető szolgáltatás.
A szoftver kezelése egyszerű – nyilatkozta Kerekes Gabriella, a 3M hazai leányvállalatának marketingvezetője.

A felhasználó az interneten keresztül feltölti a képet, a program pedig elvégzi az elemzést. A most bárki számára ingyenesen kipróbálható oldal (www.3m.com/vas) többféle analízisre is lehetőséget ad. Elemezhetünk álló és mozgóképet, de tartalmat is. A feltöltött képen a tekintetet leginkább és leggyorsabban megragadó látványelemeket a program a hőképek foltjaihoz hasonlóan, vagy más, egyértelmű módon jelöli. Így a felhasználó a nyomdai előállítás, vagy kivitelezés előtt meggyőződhet a vizuális koncepció helyességéről.

A program megalapozott tudásra épül. A különböző egyetemek több évtizedes kutatási eredményei és tekintetkövető kamerás vizsgálatai mellett a fejlesztők neves amerikai és európai ügynökségek szakértőinek tapasztalatait is beépítették a szoftverbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.