Beperelte Kínát egy amerikai szoftvercég

2 milliárd dollárra perli a pekingi kormányt egy amerikai szoftverfejlesztő cég

Több mint 2 milliárd dollárra perli a pekingi kormányt és számítógépgyártó óriásvállalatokat egy kaliforniai szoftverfejlesztő cég szerzői jogokkal való visszaélés miatt.

2010.01.06 19:20MTI

A tartalomszűrő programokat fejlesztő Cybersitter nevű társaság összesen 2,2 milliárd dollár kártérítést követel a kínai kormánytól és hét számítógépgyártótól a Los Angelesben, helyi idő szerint kedden indított perben.

A társaság szerint a kínaiak jogtalanul megszerezték egy program forráskódját, és az internetező gyerekek szülői felügyeletét szolgáló szoftverből a pekingi vezetés által felforgatónak minősített politikai és vallási tartalmak kiszűrésére is alkalmas programot készítettek. A gyártók - köztük a kínai Lenovo és a japán Sony - aztán ezzel a szűrővel - a Green Dam Youth Escort nevű programmal - ellátott számítógépeket forgalmaztak Kínában.

Keresetében a Cybersitter azt állítja, hogy az alperesek bűnszövetkezetbe tömörülve kikémleltek és jogtalanul felhasználtak ipari titkokat, megsértve ezzel a szerzői jogokat és a verseny tisztaságát. Az eljárással "fellépünk az olyan külföldi szoftvercégek ellen, amelyek azt gondolják, hogy nyugodtan visszaélhetnek amerikai kisvállalkozások szellemi tulajdonával, mert úgysem kerülnek bíróság elé" - mondta a társaság egy jogi képviselője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.