Válságban a cégvezetők rövidtávon gondolkoznak

Az illegális üzleti szoftverek aránya a válság miatt rohamossan nő

Új lendülettel folytatódik a BSA immár 4 éve indított Nagyvizit kampánya. A program keretében a szervezet képviselői még idén és jövő év elején több tucat magyarországi kis- és középvállalatot valamint intézményt látogatnak meg.

2009.12.15 19:09ma.hu

A látogatások során a BSA szakértői elsősorban a kiválasztott vállalatok és intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatok és szervezetek vezetőit az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

A szervezet a korábbi évek hasonló látogatásai és a vállalatvezetői interjúk során számos érdekes tanulságot vont le. A látogatások tapasztalatai azt mutatták, hogy a kis- és középvállalatok vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel és nem ügyel kellően arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát. A sikeres és piacérzékeny cégek vezetői a szoftverhasználattal kapcsolatos kérdéseket is tudatosan kezelik és támogatják, hogy a BSA határozottan lépjen fel az illegális szoftvert használó cégekkel szemben. Egyre több vállalatvezető sérelmezi, hogy - feltételezése szerint – versenytársa például illegális szoftverhasználat révén jut jogosulatlan előnyhöz. Érdekes tapasztalatként merült fel az is, hogy a női vezetők által irányított cégek szoftver nyilvántartási és gazdálkodási rendszere jobban megfelel a törvényi előírásoknak és a racionális gazdálkodás következményeinek, mint a férfi vezetők által irányított cégeké.

Mint közismert, Magyarországon immár 4 éve változatlan az illegális üzleti szoftverek aránya, gyakorlatilag minden 10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire.” – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. „A jogosulatlanul másolást, letöltést toleráló cégvezető vagy a licencszerződést be nem tartó IT vezetők miatt szenved - elmaradt adó- és járulékfizetés formájában - évente 100 milliárd forintos bevétel kiesést a magyar állam. A jelenlegi 42%-os illegális szoftverhasználati aránynak az Európai Unió 36%-os arányára történő csökkentése is mintegy 1500 új munkahelyet teremtene a szoftverfejlesztés, gyártás és kereskedelem területén és jótékony hatással lenne számos további kreatív iparágra is. Az új munkahelyek pedig több ezer embernek biztos megélhetést, az államnak pedig megnövekedő adó- és járulék bevételt jelent”.

A látogatások mostani hullámában a BSA elsősorban arra lesz kíváncsi, beigazolódnak-e azok a feltételezések, amelyek szerint miközben a nehezebb gazdasági helyzetben számos cég a szoftverbeszerzések elhalasztása mellett döntött, a munkához szükséges szoftverekhez máshogy mégis hozzájutottak volna. Ez ugyanis arra vonatkozóan is adhat egyfajta előrejelzést, hogy várhatóan hogyan alakul Magyarországon a szoftverillegalitási arány.

"Számos félreértés övezi a BSA szakértőinek látogatását. Az előre egyeztetett látogatás, a megbeszélésre történő felkészülés elsősorban az adott cég számára kínál lehetőséget arra nézve, hogy a cégek szoftver használata megfelel-e a törvényi előírásoknak. A cégvezető számos fontos kérdést tud tisztázni például a szoftverek licencelésével, a könyvelésben történő nyilvántartással vagy éppen elszámolhatóságukkal kapcsolatban. Az a cég pedig, amelyik a beszélgetés hatására átfogó szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert alakít ki, az alacsonyabb költségeknek és a hatékonyabb működésnek köszönhetően egyértelműen előnybe kerülhet versenytársaihoz képest. Érdemes tehát a BSA Nagyvizit programjának lehetőségeit kihasználni." - mondta Sarlós Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.