A Microsoft felveszi a harcot

Szoftverkalózokkal harcol a Microsoft

A Microsoft felveszi a harcot szoftverkalózokkal szemben, s több mint hetven országban, így Magyarországon is kezdeményezi és finanszírozza a fogyasztók védelmét és felvilágosítását annak érdekében, hogy a vevők ne hamisított termékért fizessenek, amivel később még kárt is okozhatnak maguknak.

2009.12.15 17:55MTI

A társaság közölte, hogy egyre több bejelentést kap olyan felhasználóktól, akik tudtukon kívül vásároltak vírusokkal vagy egyéb rosszindulatú számítógépes programokkal fertőzött kalózszoftvereket. Az ilyen bejelentések száma az elmúlt két évben megkétszereződött, s elérte a 150 ezret.

A cég szerint mindez arra utal, hogy a felhasználókat egyre inkább aggasztják a kalózszoftverek által potenciálisan okozott károk. A Microsoft a vírusok okozta károk megelőzése és a személyes adatok védelme érdekében felvilágosító kampányba kezd, s ez kiterjed Magyarországra is. A becsapott felhasználóknak támogatást nyújt, s például általános iskolai oktatást is tart ebben témában. A szoftveriparban régóta tanulmányozzák a kalózszoftverek feketepiacát és annak végfelhasználókra gyakorolt hatását.

Az amerikai piackutató és elemző cég, az IDC tanulmánya szerint a kalózszoftvereket kínáló weboldalak egynegyede próbál meg kártékony kódot telepíteni a szoftver letöltésekor, s ez az arány folyamatosan nő. Egy másik felmérés szerint a nem előírások szerint licencelt vagy kalózszoftvereket használó vállalatoknál 43 százalékkal gyakoribb a kényes információkat érintő adatvesztés vagy adatsérülés.

A társaság tájékoztató programjai és jogérvényesítő intézkedései között szerepel például egy szellemi tulajdonvédelemről szóló felvilágosító program, illetve a kalózszoftverek kockázatait ismertető tanfolyam, valamint a gyerekek biztonságos internetezését támogató felvilágosítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.