A stressz számos betegséget okozhat

"Nem igaz, hogy még beteg is leszek!" - pedig megvan az oka...

Nyugodtan okolhatjuk a stresszt, ha gyengének, betegnek kezdjük érezni magunkat - bizonyára észrevettük már, hogy ha rossz passzban vagyunk, a betegségek is megtalálnak...

2012.04.03 08:15ma.hu

Amikor így is padlón érezzük magunkat, szinte biztos, hogy elkap egy megfázás, vagy valami egyéb betegség. Kutatók szerint ennek megvan az oka.

Egy tanulmány kimutatta: a hosszútávú stressz meggyengíti az immunrendszert, így nagyobb az esélye, hogy elkapunk valamilyen betegséget. Ugyanez a folyamat a traumatikus eseményeknél is megfigyelhető - betegségeket idéz elő, a szívproblémától a depresszióig.

Amerikai kutatók 176 férfit és nőt teszteltek. Rossz tapasztalatokról kérdezték őket, amelyeken az elmúlt 12 hónapban estek át.

Majd egy gyakori, közönséges nátha vírust "csepegtettek" az orruk alá, és figyelték, elkapják-e a betegséget. Azok, akik stresszesek voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel kapták el a megfázást.

Fontos hozzátenni, a teszt szerint az immunrendszerük kevésbé volt érzékeny a kortizol stressz hormonra, mely tompítja azt.

Ez lehetővé tette, hogy gyulladásos válasz nevű immunreakció növekedjen - és kialakultak a megfázás tünetei. A második kísérlet megerősítette, hogy a gyulladásos válasz is a stresszből táplálkozik.

A gyulladás, amely duzzanatot, bőrpírt, viszketést, fájdalmat okozhat, akkor jelentkezik, ha az immunrendszer fertőzést kap - a reakciói az első fontos lépésnek számítanak a fertőzés leküzdésében.

Dr. Sheldon Cohen professzor a Pennsylvania egyetemről elmondta, az immunrendszer gyulladás-szabályozó képessége "megjósolja", ki fogja megkapni a náthát, de magyarázatot ad arra is, hogyan segít elő egy betegséget a stressz.

"Stresszhatás alatt az immunrendszer sejtjei nem képesek válaszolni a hormonális szabályozásra, kialakul a gyulladás, amely betegséget idéz elő. Mivel a gyulladás szerepet játszik számos betegség, így a kardiovaszkuláris problémák, az asztma, az autoimmun betegségek kialakulásában, a tanulmány rámutat, miért is van rájuk annyira hatással a stressz."

A kutatók szerint fontos tudni, mely betegségeket érintheti legjobban a stressz, hogy a megelőzés hatékony legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.