Nagyon fontos a stresszekezelés terhesség alatt

Veszélybe sodorja a babát - meg kell küzdeni vele!

Stresszesek vagyunk? Ráadásul terhesség alatt? Az idegeskedés egyébként is kikészíti az embert, ezért ha babát hord a szíve alatt, különösen szükséges a "stressztelenítés".

2012.01.23 08:15ma.hu

Mindenki küzd stresszel, de nem egyformán éljük meg. Különböző személyiségek vagyunk, különféleképpen reagálunk a stresszes helyzetekre. Fizikai és mentális egészségünkre kihat - egy kismama esetében a baba fejlődésére is hatással van a túlzott stresszelés, ezért meg kell tanulnia kezelni a problémáit.

A terhesség alatt egyébként is sok változás történik a testben - olykor önmagában is elég, a stressz nagyon nem hiányzik.

A stressz felelős lehet a vetélésért, a koraszülésért és számos egyéb problémáért a terhesség idején. A hatékony stresszkezelés ezért nagyon fontos. Mi mindennel próbálkozhatunk?

- Valahányszor stresszesnek érezzük magunkat, igyekezzünk nyugodtan és lassan lélegezni. A légzés segít szabályozni a pulzusszámot és megnyugodni.

- Mielőtt túlságosan felidegesítjük magunkat, gondolkodjunk el azon, ami stresszt okoz nekünk. Logikusan végiggondolni a dolgokat csökkenti a stresszt - mindig van más mód arra, hogy megoldjuk a problémákat, a stresszelés nem segít semmiben.

- Fogadjuk el az eseményeket, amelyek stresszelnek bennünket és próbáljunk minden helyzetet nyugodtan megoldani. Tiszta fejjel mindent egyszerűbb kezelni.

- Aludjunk eleget - a kevés alvás fáradttá tesz, és sokkal érzékenyebbek leszünk, azaz a stresszes helyzeteket sem tudjuk megfelelően kezelni.

- Próbáljunk relaxálni valamilyen nyugtató zenével. Valóban segít a stressz feloldásában és átlendít, segít ellazulni és sokat tesz érte, hogy jobban érezzük magunkat.

- Az aromaterápia is jó módszer a stressz enyhítése szempontjából. Az aromaterápiás olajok stimulálják az agyat és hozzájárulnak a relaxált állapothoz. Számos fajtájuk létezik, válasszuk ki a kedvenc illatunkat.

- Próbáljuk ki a relaxáló masszázst. Végezze azt szakember, a párunk, barátnő vagy barát, a test és az agy is megpihen közben, amely remekül oldja a stresszt.

Ne feledjük, hogy mi vagyunk az egyedüliek, akik tudjuk, hogyan hat ránk a stressz és azzal is mi vagyunk tisztában, milyen módszer segít kezelni a leginkább. Éljünk vele!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.