Befolyásolja gondolkodásunkat a súly cipelése?

"Akcióóó!" - Lelki stresszé változnak a nehéz csomagok

Ahogyan minden évben, most is eljött az ünnepek utáni leárazások ideje, jó néhány bolt kínálja már olcsóbban a portékáit. Többen távoznak alaposan megpakolva az üzletekből. Kutatók azonban óva intenek.

2011.12.28 08:15ma.hu

A karácsony utáni időszakban különösen sok üzlet kínálja olcsóbban áruját, ezért sokan kapva kapnak az alkalmon, ha nem korábban, most biztos megvesznek egy hőn áhított dolgot. Van, aki több szatyorral megpakolva járkál az utcán.

Meglepő lehet, de a szakemberek arra figyelmeztetnek: óvatosan a bevásárló táskákkal! A nehéz súlyok cipelése ugyanis gyorsan emeli a stressz szintünket.

Tanulmányuk szerint a fizikai súly "lelki teherré" alakul - a cipekedés mentális egészségünket is befolyásolja. Tudat alatt az ember nyomasztó, depresszív dolgokon kezdhet gondolkodni.

A kutatók szerint érdemes megfontolni az egészségügyi következményeket, amikor valaki legközelebb három-négy súlyos csomaggal igyekszik hazaindulni.

Az már korábban ismert volt, hogy a stressz összefügg a krónikus betegségek kialakulásával. Alvási problémákat, izzadást, étvágytalanságot, nehéz koncentrálást okoz és súlyos egészégügyi gondokhoz vezet, így magas vérnyomáshoz.

A Hong Kongi és a Szingapúri egyetem kutatói azonban megfigyelték, hogyan növeli a stresszt a fizikai súlyok cipelése, a fogyasztók reakcióinak felmérésével.

A résztvevők egy részét arra kérték, hogy áruval telepakolt szatyrokat tartsanak, mielőtt kikérték véleményüket egy ettől független témában. A másik csoportnak nem kellett szatyrokat tartaniuk, miközben ugyanarról a témáról kérdezték őket.

A kérdésnek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak azok, akik nehéz súlyokat tartottak.

Meng Zhang és Xiuping Li vezető kutatók szerint a tanulmány alátámasztja a korábbiakat, vagyis a fizikai súly befolyásolja az ember pszichológiai leterheltségét. "Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a súlyok cipelése befolyásolhatja az emberek megítélését bizonyos dolgokról, például egy esemény fontosságát."

A jelenlegi, amely a Journal of Consumer Research-ben jelent meg, megállapította azt is: a negatív pszichológiai befolyás megszűnt, amikor a nehéz súlyokat cipelőket arra kérték, gondoljanak könnyed tárgyakra, mint például léggömbökre vagy tollakra...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.