Főleg lányok születtek a földrengés után

A terhesség elején stresszes kismama kisfiút szül?

A terhesség alatti korai stressz kevesebb fiú babát eredményez - állapította meg egy új tanulmány, amely olyan anyákat vizsgált, akik a várandósság második vagy harmadik hónapja alatt földrengést éltek át.

2011.12.09 10:15ma.hu

Ha a terhesség korai szakaszában stresszes a kismama, az csökkenti a kisfiú születésének esélyét, ellenben növeli annak valószínűségét, hogy koraszülésnek néz elébe - állapította meg egy új tanulmány, melyet a 2005-ös chile-i földrengést átélt terhes nők bevonásával végeztek.

Ezek a kismamák érthetően igen nagy stressznek voltak kitéve, ami hatással volt terhességükre, sokkal jobban, mint bármi, ami általában egy várandós nőt aggaszthat, például a szegénység - tették hozzá a kutatók.

Elemezték az összes anyakönyvi kivonatot a 2004 és 2006 között: évenként több, mint 200 ezer baba született. A születési nyilvántartás sok információt szolgáltatott a kicsikről és édesanyjukról, beleértve azt is, mennyire élt közel terhessége alatt a kismama a földrengés epicentrumához.

A Human Reproduction szaklapban közölt tanulmány szerint a földrengésnek jobban kitett anyáknál (akik ekkor a harmadik hónap környékén jártak), csökkent a fiú születések száma, és nőtt a lányoké.

"Általánosságban Chilében több a fiú, mint a lány élveszületések száma, 51 a 49-hez az arány. Vagyis, minden 100 születésből 51 a kisfiú. Most azonban több kislány született, mint fiú - 45 a fiúk száma 100 születésből, ez jelentős változás."
- mondta el Dr. Karine Kleinhaus professzor asszisztens a New York egyetemről.

A kutatók szerint az okok abban keresendők, hogy a kisfiú babák nagyobbra nőnek, mint a lányok, és több forrásra van szükségük az anyától, vagyis nagyobb az esély a vetélésre is akkor, ha a kismama fokozott stressznek van kitéve.

Kevésbé robosztusak, mint a kislányok, és kevésbé képesek arra, hogy alkalmazkodjanak a stresszes környezethez.

Az is kiderült a tanulmányból, hogy azoknak a nőknek, akik a földrengés idején a második vagy harmadik hónapban voltak, koraszüléssel végződött a terhességük.

Ha 2 hónapos terhesek voltak a földrengéskor, várandósságuk átlagosan 1,3 nappal, ha pedig a 3. hónapban jártak, 2 egész nappal volt rövidebb, mint azoknak a kismamáknak, akiket nem érintett a földrengés Chilében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.