Nem stresszesebbek, boldogabbak, akik leszoktak

Rossz duma a stressz, ha nem akarjuk letenni a cigit!

A dohányosok gyakran élnek azzal a kifogással, ha a leszokás szóba kerül, hogy csak még stresszesebbek lesznek, ha leteszik a cigit. Sikeres leszokók szerint azonban ez egyáltalán nem igaz.

2011.12.15 16:55ma.hu

Problémát okoz majd higgadtnak maradni és kevésbé lesznek képesek megküzdeni a stresszel, ha nem gyújthatnak rá - sokszor érvelnek ezzel a dohányosok, ha arról esik szó, miért nem teszik le a cigit.

Egy új tanulmány azonban rámutatott, hogy ugyanolyan jól veszik az akadályokat a stresszkezelésben leszokás után, mint előtte.

A Wisconsini egyetem kutatói a leszokás pszichológiai hatását vizsgálták, miután sok dohányos állította, hogy feltehetően problémái lesznek a mindenapokban, ha nem gyújt rá.

Amiatt aggódtak, hogy nehezebben küzdenek meg a stresszel, negatív hatásokkal, a társadalmi kiközösítéssel, az öröm elvesztésével, vagy az intenzív sóvárgással - írja az Annals of Behavioural Medicine.

S bár az kétségtelen tény, hogy az egészségre jó hatással van és életet ment a dohányzás abbahagyása, azt korábban nem vizsgálták, vajon ez a "jóllét" más szempontból is igaz-e.

A Dr. Megan Piper vezette kutatócsoport 1400 férfi és női dohányos bevonásával placebo-kontrollált vizsgálatot végzett - a résztvevőket megkértek arra, hogy próbálják meg és tegyék le a cigarettát.

A tanulmány kezdetekor felmérték egészségi állapotukat, majd pedig egy-, illetve 3 évvel később. Az eredmények szerint a dohányzás abbahagyása nehéz volt, de a résztvevőknek nemcsak az egészségi állapotuk javult, hanem úgy általában is jobb lett a közérzetük.

Vagyis, az önbecsülésük, az életfilozófiájuk, életszínvonaluk, a munka, a tanulás, a kreativitás, szerelmi kapcsolataik, valamint a családi, otthoni és közösségi kapcsolataik is javultak.

Azokkal szemben, akik folytatták a dohányzást, sokkal pozitívabb hozzáállást mutattak mindenhez, egy- és három évvel később is. Sőt, úgy érezték, kevesebb dolog van, ami miatt stresszelnek, mint 3 évvel korábban.

A dohányosok azt hiszik, a cigit letenni annyi, mint felrúgni napi rutinjukat, amely hátrányos lesz kapcsolataikra nézve, és kevésbé tudnak megküzdeni helyzetekkel, ha nincs ott a megnyugtató cigaretta.

A fentiek azonban rámutatnak, hogy ez nem igaz. Akik letették a cigit, boldogabbak és elégedettebbek az életükkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.