A mellplasztikán átesettek ne cigizzenek!

Fekete és leeső mellbimbók - a dohányzástól?

A dohányzás igen rossz hatással lehet a mellplasztikán átesett kebelre: a mellbimbók ugyanis besötétedhetnek és leeshetnek - állítja egy plasztikai sebész.

2011.12.07 08:15ma.hu

A megdöbbentő állítás egy vezető amerikai plasztikai sebésztől származik. A Detroitban, Michiganben praktizáló orvos azok védelméért emelte fel szavát, akik mellfelvarró beavatkozáson vagy mellplasztikán estek át.

Dr. Anthony Youn
szerint a nikotin és szén-monoxid hatására, melyet a dohányzással szervezetünkbe viszünk, romboljuk a vér megfelelő áramlását a test bizonyos részeiben, és ez megzavarja műtétet követően a gyógyulást.

A vér "nem ér el" bizonyos testrészeket a mérgeknek köszönhetően, és lassan "megöli" azt - mondta a CNN Health-nek Dr. Youn. Hozzátette: "a dohányosok sok esetben jönnek mellplasztikára, mellfelvarrásra, én pedig már előre félek, hogy a figyelmeztetésem ellenére a műtét előtt és után is folytatják a füstölést, amely a mellbimbók feketedését és leesését okozhatja."

Olyan pácienst is kezelt már, akinek a mellbimbója lila lett, mert az apró erek károsodtak a dohányzás következtében - kezeletlenül hagyva a dolgot feketére változhatnak és leeshetnek. Napokon át szívták ki a régi vért, hogy a nő mellbimbója visszanyerje egészséges rózsaszín árnyalatát.

"A mellnövelés- és csökkentés dohányzással egybekötve tehát ide vezet. De a hasplasztika sem egyeztethető össze a dohányzással. Fertőzést kaphat a beteg a nagy, nyílt seb miatt a gyógyulást három hónapig is eltarthat. Az arcplasztika esetében hasonló a hatás, mint a mellnél: az arcbőr sötétedhet és levedlik."


A dohányosok sokkal lassabban gyógyulnak, hosszabb kórházi kezelésre szorulnak és nem éppen kellemes következményekkel számolhatnak hosszútávon, ha nem teszik le a cigit. Sokkal sikeresebbek a műtétek azoknál, akik nem dohányoznak - tette hozzá Dr. Anthony Youn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.