Nagy kockázatot vállalnak a keveset alvó tinik

Szex, pia, cigi: így esélyes az igen a kamaszoknál...

Azok a kamaszok, akik keveset alszanak hétközben, hajlamosabbak egészségügyi kockázatokat vállalni - derítette ki egy tanulmány.

2011.10.10 16:55ma.hu

A középiskolások, akik kevesebb, mint 8 órát alszanak hétköznap, hajlamosabbak alkoholt inni, cigarettázni, öngyilkosságon gondolkodni, és számos egyéb, egészségkockáztató magatartást felvenni - derítette ki a CDC egy új tanulmánya.

Kimutatta, hogy a kamaszok több, mint kétharmada nem alszik a tanítási időszakban annyit, amennyi szervezete megkívánna. Ők azok, akik legalább tízféle, egészségkárosító viselkedésre fogékonyak - sokkal inkább, mint  eleget alvó társaik.

Az általános vélekedés szerint 10-17 éves kor között 8 és féltől 9 óra a javasolt alvásidő. A kutatók szerint ez az első olyan tanulmány, amely közvetlenül köti az önkárosító viselkedést a kevés pihenéshez.

Véleményük szerint a krónikus alváshiány hatására csökken a tinik képessége arra, hogy felfogják tetteik következményeit és könnyebben engednek mások nyomásának.

A tanulmány 12 154 középiskolás diák bevonásával készült. Feltették nekik a kérdést, mennyit alszanak általában egy átlagos iskolai napon. Az elfogadott mennyiség 8 óra vagy ennél több volt, a nem megfelelő pedig ennél kevesebb.

Kiderült, azok a diákok, akik nem aludtak legalább ennyit:

- 86 százalékkal hajlamosabbak voltak öngyilkosság fontolgatására
- 67 százalékkal hajlamosabbak voltak rágyújtani és ugyancsak ennyi százalékkal hajlamosabbak alkoholt inni

- 62 százalékkal többen érezték magukat szomorúnak és reményvesztettnek

- 52 százalékkal hajlamosabbak voltak marihuánát használni
- 41 százalékkal többen már aktívak voltak szexuálisan
- 40 százalékkal hajlamosabbak voltak verekedésbe keveredni, legalább egyszer megtörtént már velük

A tanulmány azt is hozzátette: a keveset alvó tinikre sokkal jellemzőbb volt, hogy több egészségtelen, szénsavas üdítőt ittak, fizikailag inaktívak voltak, a számítógépet pedig 3 vagy ennél több óra hosszát használták naponta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.