Hibásnak érzik magukat a lányok, amiért megtörtént

"Nem lesz ebből semmi gond!" - Kényszerítettek a szexre!

Utólag ráeszmélve is borzasztó érzés, amikor rádöbbenünk, hogy a barátunk vagy alkami ismerősünk tulajdonképpen kényszerített a szexre...

2011.08.12 10:30ma.hu

A legtöbb lány számára egyáltalán nem mindegy, hogy a szeretkezés, és különösen az első szexuális együttlét milyen hangulatban telt, és milyen tapasztalatot szerzett ezalatt.

Mivel ez a későbbi szexuális életet is nagyban befolyásolhatja, az a szerencsés eset, ha egyetértésben történt a partnerrel és mindketten jól érezték magukat közben.

Előfordul azonban, hogy a lány egyáltalán, vagy nem igazán akarta a szexet - mégis megtörtént vele. A tény, hogy gyakorlatilag rákényszerítettek az együttlétre, szörnyű. Összezavar, zaklatottá, idegessé, haragossá tesz.

Talán a másik fél követelőző volt, és agresszív. Talán befolyásolást,  nyomásgyakorlást alkalmazott, vagy bűntudatot ébresztett a lányban, hogy az belemenjen a szexbe. Például azzal az érzelmi zsarolással, miszerint "te nem is szeretsz engem".

Talán leteperte és megfélemlítette, de lehet, hogy ittas állapotát használta ki. Tudnunk kell, hogy akármilyen formában is történt ez, attól még erőszaknak számít.

Az erőszakos szex fogalmába az orális szex, a ráhatás miatti szex, de az ujjazás is beletartozik, minden, ami a másik félnek nem esett jól, amivel nem értett egyet, félelmet keltett benne vagy megijesztette.

Az is ide tartozik, ha a lány olyan állapotban volt, hogy nem volt módja józanul igent vagy nemet mondani.

"Miért tették ezt velem?"

Több oka van annak, hogy az ilyesmi megtörténik. Az egyik, hogy a férfi partner szexre vágyott, függetlenül attól, hogy ezt a lány hogy gondolta. Nem számított számára, hogyan érzi magát a másik, éreztetni akarta, hogy ő a főnök a kapcsolatban.

Úgy vélte, hogy a szexel "tartozik" neki a lány. A saját akarata jobban érdekelte, ezért semmi jelet nem volt hajlandó tudomásul venni azt illetően, hogy vajon a lány is vágyik-e a szexre. Az is lehet, hogy a haverjaiknak akartak bizonyítani, miszerint ők már voltak nővel.

Nem vagy hibás

Az első és legfontosabb dolog: ne magunkat hibáztassuk a történtek miatt! Sok lány gondolja azt önmarcangolása közben, hogy ő hibázott, illetve, hogy biztosan tehetett volna valamit a dolgok elkerülése érdekében.

Kényszeríteni szexre akkor sincs joga senkinek, ha a hölgy:

- házasságban él a férfival
- párkapcsolatban van vele, de még nem szeretkeztek egymással
- előjáték vagy csókolózás már volt
- flörtölt a férfival
- elfogadta, hogy hazavigyék, vagy meghívják italra
- ha korábban volt is szex a két fél között
- szexi ruhában jelent meg a lány
- ha ittas volt, vagy drogot használt.
- végül pedig nem tartozik senki szexel senkinek!

Azt sem árt tudni, hogy sajnos sokan esnek áldozatul a kikényszerített szexnek. A tinédzserek között gyakori az ilyesmi.

Fontos, hogy ha velünk is megtörtént már, akármilyen szégyennek is érezzük - pedig természetesen nem az -, beszélni kell róla valakivel. Legyen az családtag, vagy jó barát, esetleg egy szakember.

A lényeg, hogy ne önmagunkat marcangoljuk belül a történtek miatt! A kibeszélés nagyon sok esetben segít, a szakember pedig hatékony módszereket ajánl a történtek feldolgozására. Abban is segítségünkre lehetnek, hogy az erőszakoskodó fiút/férfit felelősségre vonják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.