Így is el lehet kapni a fertőzéseket, sőt!

Sírva könyörgött, hogy hagyják abba - az anális szex veszélyei

Egy fiatal lány, aki pár hónapja együtt járt a barátjával, beleegyezett annak unszolására, hogy kipróbálják az anális szexet. Félelmét enyhítendő, megivott pár pohár koktélt előtte, ám még így is alig 15 másodperccel az aktus megkezdése után sírva könyörgött, hogy hagyják abba.

2011.08.01 17:00kamaszpanasz.hu

A fent említett lány és barátja soha többé nem próbálta az anális szexet. A fiatal lányok hasonlóan megrázó tapasztalatai ellenére 1995 és 2004 között megkétszereződött az anális aktust létesítő kamaszok száma.

Szakértők szerint leginkább ez okolható a szexuális úton terjedő betegségek számában bekövetkező nagyfokú növekedésért. A Bradley Hasbro Gyermek Kutató Központ (BHCRC) kutatóinak új tanulmánya szerint a heteroszexuális tinédzserek és fiatal felnőttek körében egyre gyakoribb az anális szex, különösen azok között, akik korábban nem védekeztek vaginális nemi aktus során.

Tévhit, hogy így nem kapsz fertőzést!


A fiatalok leginkább a terhesség kockázatának kizárása, illetve a szüzességük megőrzése miatt választják a közösülésnek ezt a módját, anélkül, hogy a kockázatokkal tisztában lennének.

Rengeteg mítosz él a tinik között az anális szexről, s ezek között a legelterjedtebb az a tévhit, hogy így nem kaphatnak el fertőzéseket.

Többek között ez lehet a magyarázata annak, hogy az USA-ban az új HIV megbetegedések harmada a 13-29 év közöttieket érinti, akik abban a hitben vannak, hogy ők nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba.

Pedig a védekezés nélküli anális szex során a szövetek könnyebben megrepednek, s a fertőzés gyorsan bejut a véráramba. A tinik ismerethiányát a nemi úton terjedő betegségekkel (STD) kapcsolatban az is növeli, hogy az anális szex tabu témának számít.

Csak kevesebb mint harmaduk védekezik

A kutatók 1 348 tinédzser és fiatal szexuális szokásait vizsgálták. A 15-21 éves fiatalok a felmérést megelőző 3 hónapban közösültek védekezés nélkül. Az eredmények szerint 16 %-uk létesített heteroszexuális anális kapcsolatot ez idő alatt, de csak az esetek 29 %-ában védekeztek.

A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő lányok általában párkapcsolatban élnek, két-vagy több szexpartnerük van, vagy korábban már áldozatul estek nemi erőszaknak.

A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő fiúk általában homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy bizonytalannak tartják magukat.

Fontos megtanítani a tinédzser lányoknak és fiatal nőknek, hogy válogassák meg partnereiket, hogyan utasítsák vissza a nem kívánt aktust, hogyan vegyék rá partnerüket a védekezésre akár vaginális, akár anális közösülés esetén.

A szex lehet élvezetes és biztonságos

Általánosságban azok, akik úgy vélik, a gumióvszer csökkenti az élvezet mértékét, és azok, akik közösülés során drogot használtak, kockázatosabban viselkednek.

A felvilágosítás során ezért meg kell őket győzni, hogy a biztonság nem feltétlenül megy az élvezet rovására.

Mivel a pornográfia sokkal elérhetőbb az internetnek köszönhetően, a fiatalok is sokkal vállalkozóbbak a szex terén, miközben tudatlanok a női higénia alapvető szabályaival, a lehetséges kismedencei- és hüvelyi gyulladásokkal, valamint a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.