A dohányosok kedvét a stroke vágja el

Hatékony: nem cigizik, mert nem emlékszik, miért kezdte el

Azok a dohányosok, akik stroke-on estek át, könnyebben leteszik a cigarettát, ami nem véletlen: sérül az agyi terület, amely a cigi iránti vágyért is felelős.

2011.11.06 09:00ma.hu

A környezete furcsának találhatja, hogy - bár stroke után elég merész dolog lenne ismét rágyújtani - még a korábbi láncdohányos is képes azt állítani a stroke-ból felépülést követően, hogy nem érdekli már a cigi.

Nem kívánja, és nem csábul el, ha dohányoznak a közelében. Ez nem véletlen, ugyanis kutatók rájöttek: a stroke során sokaknál károsodik az agyi terület, mely szerepet játszott abban, hogy a dohányos kívánja a cigarettát.

Az is kiderült azonban, hogy akik a stroke-ot megelőzően már tervezték a leszokást, sikeresebben álltak ellen a betegséget követően a dohányzás újbóli elkezdésének, mint azok, akik nem fordult meg a fejében, hogy letegyék a cigit.

Az felfedezés mindenesetre hozzásegít, hogy a szakemberek a dohányzásról leszoktatáskor személyre szabják a kezelést - írja a Stroke című lap.

"Biológiai és pszichológiai tényezők is befolyásolják valakinek a dohányzási szokásait egy stroke után" - mondta el Rosa Suner, a spanyolországi Josep Trueta kórház kutatója.

Tanulmányuk 110 stroke-túlélőt vizsgált, akik a szélütés idején is dohányosok voltak. Miután kiengedték őket a kórházból, egy éven át követték szokásaikat.

A betegek közül 76 letette a cigarettát, ám egy évvel később csupán 44-en voltak dohányzásmentesek. Akiknél a stroke következtében az insula nevű agykérgi terület károsodott (mely feldolgozza az érzelmeket), kétszer akkora eséllyel voltak nem dohányzók, mint azok, akiknél az agy más területe sérült.

Azok is kétszer nagyobb eséllyel tették le a cigit, akik ezt még a stroke előtt elhatározták, mint akik nem gondoltak rá.

Megdöbbentő, de a stroke-ot elszenvedettek közül a betegek egyharmada mondta azt, hogy tisztában volt azzal, a cigaretta rizikófaktort jelent, másik harmaduk nem volt vele tisztában, míg a harmadik harmad azt mondta, nem tekintette a dohányzást kockázati tényezőnek.

"Számos most is folyamatban levő tanulmány vizsgálja az agy különböző területeinek és a függőségeknek az összefüggését. Úgy tűnik, az insula agykérgi terület jelentős szerepet játszik ezeknél"
- tette hozzá Rosa Suner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.