A pasik leblokkolnak, ha a nő közel jön?

Kiüti a férfit, és nem a cici - mi az?

Ha valaha is úgy éreztük, hogy egy csinos nő közelében hirtelen "beszédhibásak" leszünk és kikapcsol az agyunk, nem vagyunk egyedül. Kutatók szerint olykor furcsa dolgokat művel a férfiakkal a nőkkel való érintkezés...

2012.01.23 10:15ma.hu

Ami azt illeti, nemcsak a hölgyekkel való érintkezés, hanem még annak gondolata is "kiütheti" átmenetileg a férfit. Holland kutatók szerint egyenesen "elbutulnak" a közelében, mintha leblokkolnának.

A kutatócsoport 71 egyetemi hallgatót tesztelt - egyszerű feladatokat kellett végrehajtaniuk, melynek során kognitív képességeiket figyelték. Egyik feladat alatt a hallgatóknak - akik között férfiak és nők is voltak -, azt mondták, valaki figyeli majd őket a másik nemhez tartozók közül.

Annak ellenére, hogy a fiúk nem tudták, hogy néz ki a női megfigyelő, vagy milyen a hangja, kognitív teljesítményük durván, 14 százalékkal leesett. A női hallgatók ellenben kicsit jobban teljesítettek a feladatban, amikor úgy tudták, hogy egy férfi figyeli őket.

Sanne Nauts tanulmányvezető véleménye szerint mindez azért történik, mert a férfi azonnal azon kezd gondolkodni, hogyan kellene szólnia a nőhöz, mivel tehetne rá jó benyomást, ehhez pedig kognitív erőforrásokat használ fel.

Ideális férfinak akarnak látszani, bevetni a "szellemi izmokat". Ez olyankor történik, amikor agyukban már potenciális szexuális partnernek tekintik a nőt. Korábbi tanulmányok arra is rámutattak, hogy a pasik még inkább "lebutulnak", ha a közelükben levő nő igen vonzó is...

De vajon miért nem tapasztalják ugyanezt a hölgyek is, amikor egy férfi figyeli őket? A kutatók nem biztosak benne, de lehetséges, hogy az ősidők szerepet játszanak benne.

Őseinknél is az volt a bevett szokás, hogy a férfi bizonyítani akart, megmutatni, mit tud, hogy a nő őt válassza, őt találja az "alfa hímnek", miközben a nőknél nem volt meg ez a bizonyítási kényszer...

A kutatók csak azt tudják tanácsolni: ha valaki edzésben akarja tartani az agyát, fogyasszon minél több egészséges ételt. Gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát. Lehet, hogy akkor kisebb valószínűséggel kerül kínos helyzetbe...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.