Az előző hóhér két éve halt meg

Állást keres? "Akasztandó rabhoz hóhért felveszünk"

Két éve vár a kivégzésére egy indiai elítélt, de nem azért nem jutott még bitófára, mert a jogszabályok miatt

2011.06.03 17:29ma.hu

Noha a törvény megengedi a legszigorúbb büntetési formát, meglehetősen ritkán alkalmazzák a halálos ítéletet Indiában: az elmúlt 15 évben mindössze két alkalommal volt szükség rá, azt megelőzően pedig 20 évig nem végeztek ki senkit. Most azonban újra a legsúlyosabb ítéletet mondták ki Assam tartományban egy kegyetlen gyilkosságért egy rabra.

Csakhogy nem tudják végrehajtani az akasztást, mivel nincs hóhér, aki elvégezné a műveletet! A Mahendra Nath Das nevű elítéltnek azért kell meghalnia, mert áldozatát - egy rivális szállítmányozási vállalat vezetőjét - nyilvánosan lefejezte egy késsel, majd a vérző fejjel a rendőrségre ment és közölte: "Én öltem meg".

Brojen Das börtönőr elmondta, hogy az akasztás előkészítését már megkezdték, ám egyelőre keresik azt, aki ténylegesen végrehajtaná az ítéletet. Mivel a belső keresés nem járt eredménnyel, a hatóságoknak nem maradt más választásuk, mint nyilvánosan "meghirdetni" a pozíciót.

Persze nem lehet ám akárkiből hóhér: tudni kell, hogyan kell előkészíteni és megcsomózni a kötelet úgy, hogy a halál gyors legyen.

A legutóbbi akasztásra 2004-ben került sor, amikor egy 14 éves lány ellen elkövetett nemi erőszakért és gyilkosságért akasztottak fel egy volt biztonsági őrt. Az ítéletet India leghíresebb hóhéra hajtotta végre, akit 84 évesen hívtak vissza a művelet elvégzésére.

Nata Mullick 25 embert végzett ki abból az 55 elítéltből, akiket India függetlenné válása, vagyis 1947 óta ítéltek halálra. A hóhér az elítéltekkel azonos súlyú homokzsákokkal próbálta ki, hogyan kösse meg a lehető legtökéletesebben a kötelet, így tudta mindig a leggyorsabban végrehajtani az akasztást.

Ám Mullick 2 évvel ezelőtt elhunyt, így most tényleg nincs, aki szakszerűen elvégezze a speciális eljárást, annak ellenére, hogy felmerült a férfi fiának neve is, aki szintén hóhérként dolgozik.

Közben az elítélt családja abban bízik, hogy ezalatt sikerül kiharcolniuk egy felmentést a 15 éve raboskodó Dasnak, bár az áldozat, Hara Kunta lánya ez ellen élénken tiltakozik, mondván, egy gyilkos nem érdemel megbocsátást.

A börtön szabályai szerint egyébként ha végképp nem találnának alkalmas személyt a kivégzéshez, akkor az egyik fegyenc is végrehajthatná az ítéletet - erre viszont eddig egyikük sem jelentkezett.

Ha sikerülne megtalálni a tökéletes hóhért, akkor valószínűleg további megbízásokra is számíthat, mert ítéletre vár egy 2008-as terrortámadás egyetlen túlélő elkövetője és az a támadó, aki 2001-ben betört a parlamentbe és ott 14 embert megölt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.