Nemi erőszakért akasztás jár

AI: Iránban egyre több nyilvános kivégzést hajtanak végre

Aggodalmának adott hangot az Amnesty International (AI) jogvédő csoport amiatt, hogy Iránban emelkedő tendenciát mutat a nyilvános kivégzések száma.

2011.04.28 14:52MTI

A nemzetközi szervezet csütörtökön kiadott jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a délnyugat-ázsiai országban idén már 11 esetben választották a büntetésnek ezt a formáját, míg tavaly egész évben 14 alkalommal került sor ilyen jellegű eljárásra a bűnözőkkel szemben.
   
Az AI külön kitért a dél-iráni Bandar Abbasz nevű településen április 20-án végrehajtott ítéletre, amelynek során két fiatalkorút akasztottak fel a nyilvánosság előtt nemi erőszak és gyilkosság bűntette miatt.
   
"Az idei évben eddig Irán az egyetlen ország, ahol 18 év alattiakat is kivégeztek" - mutatott rá Hassziba Hadzse Szahraoui, a jogvédő szervezet észak-afrikai és közel-keleti programjának igazgató-helyettese. Külön nehezményezte azt, hogy ráadásul mindezt "közönség előtt" tették, ami fokozza az eljárás embertelenségét.
   
Irán egyike azon kevés országoknak, amelyekben fiatalkorúak esetében is alkalmazzák a halálbüntetést dacára annak, hogy ez a gyakorlat a nemzetközi jogba ütközik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.