Nem lesz többé Ahoj, Dubcsek!

Felakasztotta magát Boros és Bochkor barátja!

A Bumeráng hallgatói jól ismerhetik a Dubcsek néven rendszeresen megszólalt tornaljai expolgármestert, aki határozott és szókimondó véleményeivel vált médiasztárrá.

2011.04.01 14:29ma.hu / Bumeráng

Már soha többé nem hangzik fel Bochkor Gábor és Boros Lajos jól ismert kiáltása, az „Ahoj, Dubcsek!”, amivel Dubovsky Lászlót, a szlovákiai tanárt, Tornalja volt polgármesterét köszöntötték reggelente.

A hallgatók is szívükbe fogadták a szókimondó, jellegzetes szlovák akcentussal beszélő férfit, aki olyan természetességgel dobálta a humorlabdákat, amire csak kevesen képesek, és közben szinte nem is értette, a műsorvezetők miért könnyeznek a kacagástól.

Dubovskyt még tanárként ismerhettük meg, Boros Lajosnak ajánlotta Rókusfalvy Pál, hogy hívják őt fel, mert különleges ember, és „olyan magyart beszél, mintha most olvasztották volna ki”. Az első találkozás után Borosban megerősödött, hogy olyan emberrel áll szemben, akinek vág az agya, ugyanakkor „a dialektusa olyan, mintha egy 100 éves zárványból lépett volna ki”.

Dubcsek később rendszeres résztvevőjévé vált a műsornak, hol telefonon bejelentkezve, hol a legváratlanabb pillanatokban élőben betoppanva a stúdióba, de egyvalami mindig biztos volt: a töretlen jókedv és optimizmus, amivel a világ dolgait és persze saját magát is szemlélte.

Aztán megválasztották Tornalja polgármesterének, onnan kezdve a hivatali kötelességek miatt kevesebb ideje jutott a rádióra, de továbbra is rendszeresen hallható volt, egészen addig, míg 2009-ben több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyomozás indult ellene.

Dubovsky László, alias Dubcsek (Fotó: SITA)


Akkor Dubovksy önként lemondott pozíciójáról, de a következő választáson újra elindult és 2010 májusában a tornaljai lakók – „ők a legfontosabbak nekem” – újra bizalmat szavaztak a település vezetőjének.

Mindössze másfél hónapig irányíthatta a falu életét, amikor a rendőrség körözést indított ellene, Dubcsek viszont a vizsgálati fogság közben egyszercsak kisétált az ajtón, és onnan kezdve ötven napig senki nem tudta, hol van. Az ötvenedik napon vette fel a kapcsolatot a Bumeránggal, és elmondta, olyan dolgok történnek vele és körülötte, hogy „egész biztos, hogy meg fogják filmesíteni a sztorit”, és arra is ígéretet tett, hogy nagy dolgok fognak történni vele, ami biztosan nagy port kavar majd.

Visszahallgatva az akkori beszélgetést, minden teljesen más színben látszik, közben Dubcsek végig azt bizonygatta, az ő lelkiismerete tiszta, és ezt a „legfőbb főnök” is tudja.

A bujkálás nem tarthatott örökké, Dubcseket tavaly szeptemberben csukták le, tegnap pedig mindenkit sokkolt a hír, aki valaha is hallotta a férfit, hogy a börtönkórházban felakasztotta magát. Az esetet természetesen még vizsgálják és senki nem tudja, mi minden lehetett a háttérben, ami a mindig vidám és mókázó férfit idáig hajtotta, de valószínűleg nem hirtelen elhatározásból cselekedett, az utóbbi időben már rendszeresen járt hozzá a kórház pszichológusa – utoljára az öngyilkosság reggelén beszélgettek – írta a parameter.sk.

A férfi ügyét februárban tárgyalták volna, de megromlott egészségi állapota miatt akkor el kellett napolni – a néhány nap múlva esedékes következő tárgyalást pedig Dubcsek már nem tudta megvárni.

Ahojtye!



Még több hír Dubcsekről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.