Nem vallották be a show-ból származó pénzt

Képekkel: Adócsalásért csípték el Győzikét és Bea asszonyt!

Adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolják Gáspár Győzőt és feleségét, valamint egy harmadik személyt, a házaspár összesen több mint 22 millió forintos kárt okozott az államnak.

Képekben Győzikéék mindennapjai képgaléria

2011.06.03 13:29ma.hu / MTI

Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Salgótarjáni Városi Ügyészség Gáspár Győző és felesége, alias Győzike és Bea asszony ellen - adta hírül az MTI. A vádirat szerint együttesen 22,2 millió forintos kárt okoztak az államnak az adószabályok kijátszásával, ebből 11,5 millió forint jutott Győzikére, neje pedig 10,7 millió forinttal rövidítette meg a közös kasszát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), illetve annak jogelődjének már évekkel ezelőtt feltűnt, hogy miközben hosszú időn keresztül estéről estére szerepelt a két személy az RTL Klub főműsoridejében, az adóbevallásukban sem ezen tevékenység, sem az érte kapott honorárium nem jelent meg.

Nem kellett sokat nyomozni ahhoz, hogy kiderüljön, színlelt szerződés segítségével sikerült az adójogszabályokat kijátszaniuk, ami a NAV szerint nem ritka: a szerződést egy cég köti és így a teljes bruttó összeghez hozzájutnak, miközben ténylegesen egyéni tevékenységekről van szó, ez esetben viszont előbb le kellett volna vonni az adóelőlegeket és csak a fennmaradó összeg juthatott volna Győzikéékhez.

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

A házaspár ellen felhozott vádakat az ügyészség bizonyítottnak tekintette, így a showmant "egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, egy rendbeli, az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével" vádolják, feleségének pedig "egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével" kell bíróság elé állnia.

Az ügyben még egy gyanúsított van: B.A. bűnsegéd áll annak a vállalkozásnak az élén, amely kiszámlázta a tényleges honoráriumokat az RTL Klubnak. A csalást 2005-ben és 2006-ban követte el a pár, az indítványban nemcsak 197 ezer forintnyi bűnügyi költség megtérítése szerepel, de a csalás mértékének megfelelő vagyonelkobzás is.

A törvények értelmében viszont Győzikéék büntetése akár 1-5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet - mondta el Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője. Enyhítő körülmény lehet, hogy a fennálló adótartozásból Gáspár Győző 2010 májusáig már 3 millió forintot törlesztett.

Még több hír Győzikéékről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.