Törvényes a méheket postán küldeni

Pánik a postán: Zizegett a csomag

Kis híján szívrohamot kapott egy postai alkalmazott, amikor a csomagok szortírozása közben az egyik doboz váratlanul zizegni kezdett. Kiderült: méheket akartak küldeni csomagként.

2011.06.03 11:29ma.hu

Az a nap is ugyanúgy indult a brit Királyi Posta egyik hivatalában, mint bármelyik másik - ám egyszercsak a csomagfeldolgozó osztály egyik munkatársa különös hangra lett figyelmes: az egyik doboz felől feltűnő zizegés vette kezdetét. Amikor az alkalmazott közelebb ment, kiderült, hogy nem is egy, hanem három doboz is zúg, és mindhármon ugyanaz szerepelt feladóként is és címzettként is.

Mivel azt hitte, hogy robbanószerkezet van a csomagban, azonnal értesítette a hatóságokat, akik kisvártatva becsöngettek Michael Waite lakásába, és kérdőre vonták, mit akart küldeni és miért. Akkor derült ki, hogy még szerencse, hogy a postán nem nyitották fel azonnal a dobozokat ellenőrzés céljából, mert a csomagok tartalma azonnal végzetes sérülést szenvedett volna.

A 46 éves férfi ugyanis nem mást, mint 18 különleges Buckfast fajtájú anyaméhet indított útnak, amelyek rendkívül érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, így vagy a langyos tavaszi levegőtől pusztultak volna el, vagy azért, mert szabadon eresztésük után a madarak áldozatává váltak volna.

Fotó: Informed Farmers


Michael Waite zsebéből a postai dolgozó aggodalma miatt több száz font csúszott ki, hisz üzleti partnerei most hiába várják a megígért méheket. "Ebből élek, és most nem tudom újabb néhány hétig elküldeni a méheket, mert szükségük van a pihenésre." - panaszolta a férfi. "Ez hátrányosan érinti a hírnevem és teljesen felesleges kárt okozott."

Mint kiderült, néhány nappal korábban egy másik postahálózat segítségével már elküldött ugyanígy egy nagyobb méhrajt, és azzal semmi gond nem volt, a küldemények gond nélkül megérkeztek még aznap délután a címzetthez.

A posta szóvivője szerint az okozta a problémát, hogy a csomagoláson nem volt feltüntetve egyértelműen a küldemény jellege és a feladót sem tudta elérni a hivatal alkalmazottja, hogy kiderítse, mit kell tennie a zümmögő csomagokkal.

Mint kiderült, alapvetően a méhek postai küldésével nem lett volna gond: a királyi posta már több mint 100 éve vállalja méhek szállítását, és Waite sem tapasztalt semmiféle fennakadást az a 15 év alatt, amióta méhekkel foglalkozik. Az azonban nem világos, hogy mi kellett volna az egyértelműbb jelzéshez: Waite előírásszerűen ráragasztotta a csomagra a matricát, hogy "élő méhek, óvatosan bánjon vele". Arról nem tehet, hogy ez egyeseknek aggodalmat okozott.

A posta központja mindenesetre értesítette az országos hálózat fiókjait, hogy a jövőben ez a szolgáltatás ne ütközzön akadályba és továbbra is küldhessék a méhészek a rovarokat. A szóvivő egyúttal kifejtette: büszkék arra, hogy ezzel a szolgáltatással összeköthetik a méhtartókat egymással és hogy az apró állatok biztonságosan küldhetők rajtuk keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.