A rendőrség a szülőket vonja felelősségre

9 éves "sofőrt" kaptak el - részegen!

Még a rendőrök is megdöbbentek, amikor megtudták, hány éves a részeg sofőr, pedig nem ő volt az első kiskorú, akit súlyos közlekedési szabályszegésen kaptak rajta.

2011.05.17 17:37ma.hu

Rutinellenőrzés miatt állítottak meg a rendőrök egy egy autót az angliai Cumbriában, ám az örsre vitt sofőrt mégis el kellett engedni, mert kiderült: mindössze 9 éves. Ez már önmagában is meglepő lenne, de ami még súlyosabb: a gyereket nem azért vitték be a rendőrségre, mert szemmel láthatóan nem érte még el a vezetéshez szükséges korhatárt, hanem mert részeg volt!

Végül épp a fiatal kora miatt kellett elengedni, hisz 9 évesen nem létezik olyan törvényes ok, amivel eljárást indíthattak volna ellene. Annál inkább a szülők ellen, de mint kiderült, a meg nem nevezett kisfiú esete nem egyedi.

Civil szervezetek már többször követelték, hogy vizsgálják felül a törvényeket, hisz egyre többször kapnak el az utakon 11-12 éves gyerekeket, az elmúlt két évben a 18 éven aluli "sofőrök" száma több ezerre rúgott Észak-Angliában, és ezek csak azok az esetek, amiket a rendőrség felderített.

Nem mindig a volán mögött kapták el a gyerekeket, a statisztikák közlekedési szabálysértésnek tekintik az autólopásokat is, ahol a "kor-rekordot" egy 10 éves gyermek tartja.

Kath Hartley, a közlekedés biztonságosabbá tételéért kampányoló aktivisták egyike kifejtette, már az iskolában el kellene kezdeni a felelősségteljes vezetésre nevelést, mert ezek a fiatalok sokszor fel sem fogják, hogy a saját és mások életét is kockáztatják az utakon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.