Az apa már rekordtartó a mászásban

Kilencéves gyerek készül a Mount Everest meghódítására

A világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everest-nek a meghódítására készül egy kilencéves nepáli kisfiú.

2010.11.07 21:00MTI

Ha sikerrel jár, ő lesz a legfiatalabb, aki meghódítja a 8848 méter magas hegyormot.

A Ceten (Tseten) névre hallgató kisgyerek a héten egy lépéssel közelebb került céljához, amikor megmászta a Nepál keleti vidékén magasodó Ramdung-hegy 5925 méteres csúcsát - mondta a Himalayan Times című újságnak a fiú apja, Pemba Dordzse serpa.

Az apa már rekordtartó, ő mászta meg leggyorsabban a Mount Everestet, más néven a Csomolungmát.

A világ legmagasabb hegycsúcsának jelenleg legfiatalabb meghódítója a 13 éves amerikai Jordan Romero, aki májusban jutott föl az Everest tetejére.

Mivel azonban - Kínával ellentétben - Nepálban 16 évnél meghúzott korhatárt léptettek életbe a hegymászók körében, az amerikai tinédzser Kína felöl kapaszkodva hódította meg a csúcsot. Pemba Dordzse abban bízik, hogy fia kedvéért kivételt tesznek a nepáli hatóságok.

Az ázsiai ország turizmusért felelős minisztere azonban már most leszögezte, hogy nem adnak engedélyt a kilencéves Cetennek. Mióta Edmund Hillary Tenzing Norgay serpa oldalán 1953-ban először járt a Mount Everest tetején, több mint háromezren mászták meg a hegyet.

Több százan jártak azonban szerencsétlenül: százak haltak meg a magaslati körülmények vagy éppen zuhanás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.