Órákra elsötétülhet a két kereskedelmi tévé

Sokkolta az ombudsman-t Joshi és Mónika!

Az RTL Klub egy órára, a TV2 pedig több mint kettőre is elsötétülhet - Büntetést kap a két kereskedelmi csatorna a kibeszélőshow-k miatt, mivel októberben azokban negatív színben tüntették fel a romákat.

2010.02.15 08:15

Jóri András adatvédelmi biztoshoz több állampolgári panasz is érkezett - Ajánlást írt arról, hogy a kibeszélőshow-k szereplői kizárólag a felvételek leforgatása és megfelelő tájékoztatás után megadott hozzájárulásukkal egyezhetnek bele személyes adataik kezelésébe.

Az adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatot is tartott a Joshi Bharat show esetében, de Mónika műsoránál ezt nem tartotta szükségesnek - adta hírül a Napi Ász.

Rényi Ádám,
az RTL KLub kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta, szerencsétlen megoldásnak tartják, hogy az adatvédelmi biztos ajánlásában "összemosta" a Mónika show és a Joshi Bharat vizsgálatának megállapításait.

A megállapítások többsége ugyanis a Mónika show-ra nem érvényes. A szereplők megfelelő tájékoztatást kapnak az adásról, lehetőségük van a felvétel következménye nélküli letiltására, kapnak példányt a szerződésekből és tájékoztatják őket az adatvédelmi jogszabályokról is - mondta el Rényi Ádám a Napi Ászban.

Koltay Tamás, a TV2 PR-menedzsere a lapnak elmondta, a Joshi Bharat műsor készítői eddig is a jogszabályoknak megfelelően kezelték a meghívottak személyes adatait.

Korrekt tájékoztatást nyújtottak az adatvédelmi jogszabályokról, és ha valaki a felvételek után úgy döntött, nem kíván szerepelni az adásban, elfogadták a kérését. Ebben a vonatkozásban nem kell változtatni a gyakorlaton - tette hozzá Koltay Tamás.

Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja a Napi Ásznak elmondta, az adatvédelmi biztos megállapításainak betartására sem a testület, sem maga a biztos nem kötelezheti a szolgáltatót. Közvetett eszközökkel tudják belátásra bírni a csatornákat.

Szerdán a két show októberi törvénysértéseit testületi ülésen fogják megvizsgálni. Mindkét műsorban felülreprezentáltak a romák, akikkel kapcsolatban problémás témákban verbális és fizikai agresszió tapasztalható, ez alátámasztja a velük kapcsolatos előítéleteket - mondta a Napi Ásznak Szalai Annamária.

Az ORTT tagja hozzátette: októberben a Mónika show-ban három, a Joshi Bharat-ban pedig hét problémás adást találtak. Az irodai javaslatban az áll, az RTL KLub esetében háromszor húsz perc, a TV2-nél pedig 141 perc felfüggesztés legyen - adta hírül a Napi Ász.

A hamis szerep biztos bukás - véli Joshi Bharat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.