Így maradhatott egyedül a tömeggyilkos

Francia repülőkatasztrófa: vízhajtót tett a másodpilóta a kapitány kávéjába?

A korábbi találgatásokkal ellentétben egyáltalán nem bízta a véletlenre a másodpilóta, hogy mikor és hogyan tudna egyedül maradni a pilótafülkében: vízhajtókról olvasgatott a neten, mielőtt nekivezette a Germanwings járatát a hegynek.

2015.04.09 07:21ma.hu

Az öngyilkos merénylővel együtt összesen 150 ember veszett oda március 24-én, amikor a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata a francia Alpok egyik hegyének csapódott. A katasztrófáról és az azért felelőssé tett másodpilótáról azóta számtalan háttérinformáció látott napvilágot, ám volt egy kérdés, ami a baleset óta eltelt másfél hétben újra meg újra felmerült: mi lett volna, ha a kapitány nem akar vécére menni és Andreas Lubitz nem marad egyedül a fülkében? Mint ismert, a 27 éves gyilkos azután követte el a merényletet, hogy a gép kapitánya elhagyta a pilótafülkét, kollégája pedig kizárta őt onnan és átvette a gép irányítását.

Eddig a fenti kérdésre rendre az volt a választ, hogy valószínűleg akkor egy másik alkalommal próbálkozott volna. Most azonban a düsseldorfi ügyészségtől kiszivárgott legfrissebb jelentésből az derül ki, hogy Lubitz nem bízta a véletlenre az akciót, tudta, hogy a kapitány előbb vagy utóbb el fogja hagyni a székét. Az elsőként előkerült, a pilóták beszélgetését rögzítő feketedoboz adataiból már korábban kiderült, hogy a felszállás után nem sokkal Patrick Sondenheimer kapitány azt mondta, nem volt ideje előzőleg vécére menni, társa pedig megnyugtatta, hogy nyugodtan kimehet.

Egy ehhez hasonló itallal érkezhetett a halál (Fotó: freedigitalphotos.net/amenic181)

Sondenheimer először nem mozdul, ám valamivel később, már a leszálláshoz készülődve a másodpilóta könnyedén odaveti neki, hogy "most kimehetsz". A kapitánynak addigra már alighanem erősen feszülhetett a hólyagja, ha úgy döntött, hogy nem várja meg a percek múlva megtörténő leszállást, hanem még a gépen elintézi a dolgát. Ezt használta ki Lubitz, így tudott egyedül maradni a fülkében, amit bezárt és a robotpilóta segítségével végrehajtotta a tömeggyilkosságot.

Bár az ügyészek nem kommentálták a német sajtóértesüléseket, nagyon valószínű, hogy a tragédia másnapján lefoglalt számítógép vizsgálata közben egy újabb részletre bukkantak. Eszerint a kapitány távozását a gyilkos alaposan megtervezte. A számítógép adatai szerint a merénylet előtti napokban az interneten vízhajtó gyógyszerek után kutatott, amiből arra lehet következtetni, hogy felettese kávéjába ilyen szert tett a felszállás előtt vagy közvetlen azután, így jól tudhatta, hogy a kapitány nem fogja kibírni távozás nélkül a teljes repülőidőt.

Sondenheimerről - aki után egy 3 éves kisfiú és egy 6 éves kislány maradt félárván - és a gép személyzetének többi tagjáról április 17-én a kölni dómban emlékeznek meg. A légitársaság arra kérte az alkalmazottait, hogy ezen a megemlékezésen civil ruhát viseljenek az egyenruha helyett, az uniformis látványa ugyanis véleményük szerint túlságosan megrázó lenne az áldozatokat gyászoló hozzátartozók számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.