Csak a felesége hitt benne: felébredt a kómából

Ha az orvosokon múlik, már halott lenne a férfi

Ha a felesége beletörődik abba, amit az orvosok mondtak, Matt Davis közel öt éve halott lenne: a jóslatok szerint sosem ébredt volna fel a kómából. A szerelmes nő azonban küzdött - és megérte!

2015.04.08 10:03ma.hu

Mindössze hét hónapos házasok voltak, amikor a 22 éves Matt Davis komoly motorbalesetet szenvedett és kómába került. A fiatal férfi sérülései annyira súlyosak voltak, hogy 9 nappal később az orvosok félrehívták a feleségét és közölték vele, 10 százaléknál is kevesebb az esély arra, hogy Matt valaha magához térjen, így a legjobb lenne beletörődni a megváltoztathatatlanba és beleegyezni, hogy kikapcsolják a létfenntartó gépeket. Az akkor 23 éves Danielle azonban nem akart lemondani a férfiról, minden nap ott ült az ágya mellett és beszélt hozzá, miközben fogta a kezét.

A kis híján végzetes baleset még 2010-ben történt az amerikai Georgia államban. "Az orvosok azt javasolták, hogy kapcsoljuk ki a gépeket és hadd menjen el, mert soha nem fog felébredni. Azt mondták, ha eldöntöttem, akkor kihúzzák a dugót. Ez volt az, amit szerintük a családnak meg kellett volna tenni" - idézte fel Danielle a szívszorító beszélgetést. Ám ami az orvosok számára csak egy hajszálnyi esély volt, az Danielle-nek pont annyi reményt adott, hogy úgy döntsön: az a néhány százalék is több a semminél és ő nem fog lemondani a férjéről.

"Még nem is kaptunk igazán lehetőséget arra, hogy elkezdjük a közös életünket, nem akartam feladni!" - meséli most, öt évvel később. Ha akkor beleegyezett volna az eutanáziába, Matt kilenc nappal a baleset után örökre elment volna. Kitartása meghozta az eredményt: három hónap után Matt enyhe javulást mutatott, nem sokat, csak épp annyit, hogy az orvosok úgy döntsenek, hazaengedik a még mindig mozdulatlanul és némán fekvő, kommunikálni szinte teljesen képtelen beteget, hogy ott az anyja és a felesége gondoskodjon róla éjjel-nappal.

Fotó: Facebook

A két nő így is tett, több mint 20 különféle gyógyszert adtak be neki minden nap, egy csövön keresztül etették és minden nap lemosdatták. Több hét telt el, amikor Danielle egy nap épp Matt karját tornáztatta: a kezébe tette a kalapját és arra kérte a férfit, hogy tegye a fejére - ekkor Matt kinyitotta a száját és erőtlenül, de kétséget kizáróan azt felelte: "próbálom". Danielle számára ez az egyetlen szó felért egy csodával, és onnan kezdve még lelkesebben vetette bele magát férje ápolásába.

Kiderült, hogy a férfinak minden emléke kitörlődött a balesetet megelőző három évről, még a feleségéről sem tudta, hogy kicsoda, de szerencsére nem kellett sok idő, hogy rájöjjön, szereti azt a nőt, aki éjjel-nappal gondoskodik róla. Hosszú időt töltöttek el a különböző részterületek fejlesztésével, dolgoztak a fizikai állapotán, újra kellett tanulnia a beszédet és számos olyan dolgot, ami az egészséges emberek számára teljesen természetesnek tűnik. Három hónap után már képes volt beszélgetni, énekelni és nevetni, vicceket mondott, egyedül evett és ivott, minimális segítséggel ki tudott menni a vécére, és a kerekes székével egyre többet mozdult ki a lakásból.

Az első biztató jelek óta három év telt el, és a pár nagyon sok időt tölt együtt, bár Matt továbbra is kerekes székhez van kötve - de mindketten hisznek abban, hogy ez is ugyanolyan átmeneti állapot, mint a baleset óta minden más, és Matt előbb vagy utóbb a saját lábán fog közlekedni. Csak az anyagiak okoznak egyre nagyobb nehézséget Danielle-nek, aki most egy nemzetközi adománygyűjtő oldal segítségével próbál támogatást szerezni férje további rehabilitációjához.

Eközben Matt más férjeknek ad tanácsot, a Futó Világbajnokságon például azt mondta: "Haver, vidd ki a szemetet! Mert lehet, hogy eljön a nap, amikor már nem leszel erre képes!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.