Újra éledt a legendás összeesküvés-elmélet

Tényleg kicserélték a halott Paul McCartneyt? Ringo Starr különös "vallomása"

Évtizedek teltek el azóta, hogy először felröppent a találgatás, amit persze mindig is cáfoltak, de most Ringo Starr furcsa kijelentést tett: beismerte, hogy Macca meghalt és mást tettek a helyébe.

2015.03.03 12:04ma.hu

Különös hír jelent meg a Hollywood Inquirer című lapban, pontosabban egy interjú, amit Ringo Starr adott, és amelyben beismerte azt az évek óta keringő legendát, melyet mindezidáig vehemensen cáfoltak az érintettek. A pletyka szerint a Beatles tagja, akit ma Paul McCartney néven ismerünk, valójában csak egy hasonmás, mert az igazi Macca 1964-ben (egyes források szerint 1966-ban) meghalt, csak az akkor már sikeres zenekar nem akarta a rajongók előtt felvállalni az együttes összetételében bekövetkezett törést.

Az összeesküvés-elmélet évtizedek óta szilárdan tartja magát és időről időre felbukkan, de eddig megmaradt a találgatások szintjén. A Ringo-interjú viszont úgy tűnik, lerántotta a leplet és végre tiszta víz került a pohárba. "Amikor Paul meghalt, mindannyian pánikba estünk. Nem tudtuk, mit tegyünk, és Brian Epstein, a menedzserünk azt javasolta, hogy bízzuk meg Billy Shearst, átmeneti megoldásként. Azt hittem, hogy csak az utolsó egy-két hét lesz, de az idő csak telt és senki nem vette észre, így folyamatosan játszottunk együtt. Billyről kiderült, hogy nagyon jó zenész, és szinte jobban csinálta, mint Paul" - idézi Ringo Starr szavait a lap.

"Az egyetlen probléma az volt, hogy nem tudott kijönni Johnnal, egyáltalán nem" - tette hozzá a zenész. Az interjút persze azonnal átvette számos más amerikai, majd európai hírportál is, és óriási szenzációként tálalták a beismerő vallomást.

Fotó: Redlemon

De vajon ez tényleg igaz?

Nos, nem. A hivatkozott Hollywood Inquirer valójában nem létezik, és természetesen így Ringo Starr sem adhatott nekik exkluzív interjút. A hírt elsőként "átvevő" WorldNewsDailyReport.com igazából egy szatirikus álhíroldal, amely rendszeresen közöl szórakoztató jellegű, de nem sok valódi tényt tartalmazó írást. Ha esetleg Billy Shears neve ismerősen cseng, az is csak annak tudható be, hogy az egyébként soha nem létezett zenészre a Beatles a "Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band" albumon hivatkozott.

Paul McCartney tehát él és virul, és bár DNS-vizsgálat nem született az ügyben, így perdöntő bizonyíték sincs rá, mégis eléggé hihető, hogy nem halt meg fél évszázada és nem cserélték őt ki. Hogy miért lehetünk ebben ennyire biztosak? Nos, több okból is.

1. Gondoljanak csak bele azoknak az embereknek a számába, akiknek hazudniuk kellett volna az igazság eltitkolása érdekében: családtagok, közeli barátok, minden közvetlen ismerős. Kizárt, hogy ennyi időn át senki sem szólta volna el magát, az meg eleve ostobaság, hogy ők se vették észre a személycserét.

2. Paul McCartneynek meglehetősen egyedi a hangszíne, amely még ma is szinte pontosan ugyanúgy hangzik, mint fiatal korában - leszámítva, hogy az öregséggel egyenes arányban kissé szűkült a hangterjedelme.

3. Macca a modern zene legnagyobb dalszerzői közé tartozik, de csak egy teljesen őrült ember lett volna képes rá, hogy egy olyan tingli-tangli dallamot írjon le az ő neve alatt, mint például az 1968-as Ob-la-di, Ob-la-da - fogalmaz a Mirror című brit lap.

4. Végül számolják ki, mekkora lehet az esélye annak, hogy találnak egy Paul McCartney-hasonmást (titokban, szinte órák alatt az állítólagos halálos baleset után), aki nemcsak úgy néz ki, mint Paul, de olyan a hangja is, úgy ír dalokat, mint Paul, úgy játszik gitáron és basszusgitáron, mint Paul, balkézzel!, valamint hihetetlen ügyes zongorista - csakúgy, mint Paul.

Szóval hallgassák csak nyugodtan tovább a Beatles 1966 utáni lemezeit is, meg McCartney szólóalbumait, és ha esetleg valaha is felmerült volna önökben a gyanú, hogy igaz lehet a pletyka, nyugodjanak bele, hogy a Beatlesből csak Lennon és George Harrison halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.