Egyre több a kínai gyerekmenyasszony

Eladják a lányokat, hogy legyenek fiaik

A menyasszony mindössze 13 éves volt, de a vőlegény se sokkal több: 16 évesen már nősülésre adta a fejét, egyértelműen szülői nyomásra. A kínai "egy gyermek" politika visszaüt.

2014.12.03 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Tom Clare

A világ felháborodott, Kína kormányzata azonban szemmel láthatóan semmit nem tesz az egyre jellemzőbb új tendencia ellen, miszerint a szülők már a kamaszkor elején is képesek házasságba kényszeríteni lányaikat. A probléma akkor került minden eddiginél látványosabban felszínre, amikor kiderült, hogy a közelmúltban egy 13 éves kislányt vett feleségül egy 16 éves fiú a Jinping Miao nevű faluban egy hagyományos ceremónia keretén belül.

A terjedő gyakorlat kritizálói azt mondják, ez egyértelműen a kormányzat "egy gyermek" politikájának az eredménye, amely miatt a családok mindinkább szabadulni akarnak a lánygyermekektől, illetve gondoskodni akarnak arról, hogy idős korukra legyen olyan családtag, aki gondoskodni tud a szülőkről. Persze ez még mindig jobb, mint az a szintén nem ritkán előforduló gyakorlat, hogy megölik a lány újszülötteket, vagy még a terhesség közben vetélést idéznek elő - ha kiderül, hogy a születendő gyermek lány lenne.

A statisztikai adatokból is látható, hogy aránytalanul sok a fiúgyermek - mutatott rá az Austrian Times című osztrák hírhonlap. A kínai kormány azonban elutasította a javaslatot, amely az egyre fiatalabb menyasszonyok problémáját megoldaná, és az elrabolt lányok száma sem csökken: az elmúlt évben mintegy 20 ezer fiatalkorú lányt raboltak el és adtak el idősebb férfiaknak, hátha ők majd fiút szülnek. Azt pedig még megbecsülni sem lehet, hogy valójában hány ilyen eset volt, mert nagyon sokszor maguk a szülők is aktívan részt vesznek a lánykereskedelemben, így ezeket az eseteket nem is jelentik és ezért nem kerül be a kimutatásokba.

A hivatalos szervek a fentebb említett 13 éves menyasszony történetét még nem kommentálták, ugyanakkor informálisan olyan vélemények kerültek napvilágra, hogy az országban élő számos kisebbségi csoportban teljesen természetes és elfogadott dolog a fiatal lányok férjhez menetele, így a hatalom még ha akarna, sem tudna semmit tenni. A pár egyébként a hírek szerint már beköltözött az újdonsült férj szüleihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.