Megölték a súlyos szövődmények

Lefogyott, hogy éljen, de mégis abba halt bele

Amikor az orvos közölte Joanne Merchanttal, hogy vagy lefogy, vagy meghal, az asszony számára nem volt kérdés, hogy rászánja-e magát a gyomorgyűrűre. Az élete azonban így sem lett hosszú.

2014.11.11 12:00ma.hu

Joanne Merchant már csak egy hajszálnyira volt a 230 kilótól, amikor az orvosa azt mondta neki: ha nem fogy le, egy éven belül meg fog halni. A súlyosan elhízott nő megijedt és úgy döntött, rászánja magát a műtétre, melynek során egy gyomorszűkítő gyűrűt helyeznek fel neki. A beavatkozás jól sikerült, Joanne pedig elképesztő változáson ment keresztül, 177 kilót leadott, 54 kilósan minden jónak tűnt, ráadásul a fogyás hatására az az álma is teljesült, hogy anya lehessen - kétszer is. Csakhogy néhány évvel később a mintegy másfél évtizeddel ezelőtti öröm keserűen csapott vissza.

A 46 éves, Jersey-ben élő nőnél a korábbi operáció következtében szövődmények alakultak ki, amelyek miatt újabb gyomorműtétet kellett végrehajtani, és ez már egészen másképp alakult: már sosem gyógyult fel teljesen, végül kómába esett. Végül a nő férje meghozta a szívszorító döntést: beleegyezett, hogy lekapcsolják a gépeket, már csak ezek tartották életben Joanne-t. A férjén, AJ-n kívül most a 14 éves Harvey és a 12 éves Honor gyászolja az elhunyt asszonyt. "Még mindig naponta beszélünk róla. Gyakran nézegetjük a fényképeket, amelyeken még mind a négyen együtt vagyunk" - mondja AJ.

Bár a bariatric-műtétek túlélési aránya az orvosi statisztikák szerint 99,9%-os, a brit egészségbiztosító orvosi igazgatója, Sir Bruce Keogh azt mondja, Joanne története mindenképp intő jel kell legyen. Az utóbbi években ugyanis egyre inkább emelkedik az ilyen típusú műtétek száma, ami egyenes következménye az általános elhízásnak. Bár az özvegynek még mindig nehezére esik normálisan élni a mindennapokat imádott neje nélkül, azt mondja, önmagában a műtét és annak következményei, a gyerekek születése mindenképp pozitív hatású volt, ráadásul az operáció nélkül tényleg életveszélyt jelentett az elhízás.

Fotó: freedigitalphotos.net/Clare Bloomfield

A pár 1998-ban ismerkedett meg, akkor, amikor Joanne még 200 kilós volt, ám AJ így is beleszeretett, és amikor a nő egy évvel később befeküdt a műtétre egy dél-londoni kórházba, megértette őt és támogatta az elhatározásában. Öt hónappal és jó néhány mínusz kilóval később Joanne igent mondott a lánykérésre, és mire az oltár elé vonultak, már az első gyermekét is a szíve alatt hordta. Minden olyan volt, mint egy álom, mígnem 2008 júniusában a nő észre nem vette, hogy valami kidudorodik a mellénél - a gyomorgyűrű volt az, teljesen elmozdult.

Az orvosok egy teljesen új eljárást ajánlottak, a hüvelyén keresztül, lényegében külső vágás nélkül eltávolították a gyomra egy részét, de másnap olyan fájdalmat érzett, mint még soha, és hiába próbáltak bármit megtenni, állapota egyre csak romlott. A legvégén, 2009-ben egy gyomor bypasst kapott, de túl sok vért veszített és a beleiből is egyre csak szivárgott a vér. 2009 márciusában négy napot mesterséges kómában töltött, két hónappal később pedig még mindig csak csövön keresztül volt képes táplálkozni, ami miatt a depresszió is kialakult nála.

Két év telt el folyamatos kínlódások és fájdalmak közepette, aztán 2012 augusztusában kilyukadt a tüdeje és tüdőgyulladást kapott. Karácsony előtt egy héttel szívrohamot kapott, és amikor hat héttel később Londonból visszavitték őt Jersey-be, a repülés tovább rontott az állapotán - azóta már csak a gépek tartották életben és semmi esély nem volt rá, hogy valaha még felépül.

A családot tavaly tavasszal érte a veszteség, ám most úgy érezte a férfi, ideje a nyilvánosság elé állni, mert a halottkém is úgy vélte, a halál közvetlen oka a másodjára végrehajtott hüvelyi gastrectomia volt és a 2008-as gyomor bypass. Ha akkor az orvosok nem ezt a megoldást javasolják, hanem ismét gyomorszűkítő gyűrűt helyeznek fel, talán Joanne még ma is élne - mondja a gyászoló férj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.