NDIQ: jönnek a trónkövetelők!

Már tízezren pályáznak a legintelligensebb diák címre

Tavaly több mint 15 ezren vállalták a próbatételt, idén pedig néhány nappal az első forduló lezárta előtt úgy tűnik, a lelkesedés nem csökken: egy hónap alatt több mint tízezren töltötték ki az IQ-tesztet.

2014.11.06 10:00ma.hu

Eddig tízezren szálltak bele a legnagyobb diákversenybe, és még nincs vége, így minden esély megvan rá, hogy a Nagy Diák IQ-teszt iránti érdeklődés eléri a tavalyi szintet. Akkor több mint 15 ezer 17-24 éves tanuló nevezett be a megmérettetésbe, a végén pedig egy orvostanhallgató és egy építésztanonc vehette át a "legintelligensebb diák" címmel járó oklevelet és serleget. Hogy idén kik állhatnak a dobogó legfelső fokára, még rejtély, a döntőre december 4-én kerül sor egy a tavalyihoz hasonlóan látványos és izgalmas összecsapás formájában.

A verseny menete megegyezik a tavaly első ízben megrendezett tematikával. Az első forduló egy online teszt, amelyet bárki kitölthet akár otthon vagy az iskolában, majd akik ezen a teszten 125 feletti IQ-értéket értek el, meghívót kapnak a második fordulóra. Ezen az online adaptív tesztet kifejlesztő, a legintelligensebb embereket tömörítő Mensa HungarIQa hivatalos felvételi tesztjét tölthetik ki a továbbjutók, majd aki itt bebizonyítja, hogy intelligensebb az emberek 98 százalékánál, már csak egy utolsó, több körös fordulóban kell bebizonyítania, hogy a legjobbak közt is a legjobb.

A tavalyi győztesek (Fotó: Mensa/Strémen Judit)

Az online teszt megoldókulcsa betanulhatatlan, nagyszerűsége épp ebben rejlik: a legelső feladatot a kitöltő véletlenszerűen kapja, a következő feladat pedig aszerint érkezik, hogy helyesen válaszolta-e meg az előzőt vagy egy könnyebb szintre kell lépni. A helyes és helytelen válaszoktól függően a teszt leggyorsabban 11, de legkésőbb 24 példa után mond eredményt. A legpontosabban a jelenlegi verzióban a 17-30 éves korosztály körében mér, de aki ennél idősebb, annak is érdemes kitöltenie, legfeljebb a végső értékelésnél figyelembe kell venni, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan lassul az agyunk reakcióideje, ezért előfordulhat, hogy a fiatalokra kalibrált teszt a valóságosnál egy kissé rosszabb eredményt mutat - mondta el a ma.hu-nak Nagy Lantos Balázs, a Mensa elnöke.

Az idei NDIQ első fordulója november 9-én zárul, ám már most érdemes megemlíteni, hogy az idei mezőny ismét kiemelkedően erős: az indulók 20 százaléka érte el a 125 feletti szintet, noha ez a teljes népességnek csupán 5 százalékára jellemző. Ebből persze messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, hogy mi lehet az oka: talán a végzős középiskolások és a felsőoktatásban tanulók ennyivel okosabbak a nagy átlagnál, de az is lehet, hogy a magas IQ-val rendelkezők több önbizalommal vannak megáldva, ezért bátrabban vágtak bele a próbákba.

A kitöltők nemek közti megoszlása nagyjából megegyezik az átlagos arányokkal, az online teszten 37% a lány és 63% a fiú - eszerint ismét az erősebbik nem bizonyul bátrabbnak. A kor szerinti megoszlás viszont rendkívül széles skálán mozog, a legfiatalabb 16 éves, a legidősebb pedig 73 évet írt be - igaz, ő csak saját szórakoztatására tölthette ki az online tesztet, a versenyben nem vehet részt. A harmadik fordulóhoz egyébként már nem elég a 125-ös IQ, ott minimum 135-ös értéket kell elérni, ez tavaly bő 200 diáknak sikerült.

A versenyre egyébként nemcsak a dicsőség miatt érdemes benevezni, hanem a nyeremények is kecsegtetők: a szervező Diákhitel Központ felajánlása egy-egy okos táblagép a győztes fiúnak és lánynak, de számos más értékes ajándék is gazdára talál a december 4-i döntőn.

BRÉKING: A cikk megjelenése után néhány órával kaptuk a hírt, miszerint a kitöltők száma november 6-án estére meghaladta a 13700 főt, ebből az utolsó 24 óra alatt több mint 2000-en futottak neki a tesztnek - vagyis ha ilyen ütemben próbálkoznak a diákok a maradék 3 napban is, alighanem többen pályáznak idén a legintelligensebb diák címre, mint tavaly.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.