A legintelligensebb magyar fiút és lányt keresik

Diákok közt keresnek: kié a legnagyobb?

Eddig példa nélküli, három fordulóból álló nagyszabású verseny indult a diákok számára, melynek során kiderülhet, melyik az a két középiskolás tanuló - egy fiú és egy lány -, akinek a legmagasabb az IQ-ja.

2013.09.26 11:49ma.hu

Egyedülálló kampány indult a középiskolások között, olyan, amilyenre eddig hazánkban nem volt példa: keresik a legintelligensebb magyar diákot és diáklányt. A három fordulóból álló eseménysorozat alapját a Mensa HungarIQa és a legnagyobb hazai bank Fáy András Alapítványa közösen adja, az első fordulóba bármelyik iskolás benevezhet, ehhez mindössze egy online elérhető tesztet kell kitöltenie. Az adaptív IQ-teszt kuriózumnak számít nemcsak Magyarországon, de Európában is, ehhez hasonló ugyanis csak Nagy-Britanniában létezik.

A sztenderdizált, pszichológusok vezetésével készült teszt lényege, hogy az első, véletlenszerűen kapott kérdéstől kezdve a program folyamatosan értékeli az addig adott válaszokat és azok alapján mindig a kitöltő szintjéhez igazítva adja a következő feladatot. Ezáltal nemcsak a hagyományos teszteknél jóval gyorsabban kapunk eredményt, de egyben minden eddiginél pontosabban is. Emellett az az előnye is megvan a klasszikus IQ-tesztekhez képest, hogy nincs betanulható megoldókulcsa, így kockázat nélkül kerülhet fel az internetre, miközben az egyelőre 17-18 éves korosztályra optimalizált teszt végső verziója az életkori sajátosságokat, a korral járó lassulást is figyelembe veszi a kiértékelésnél.

Aki a fenti teszten 125 fölötti IQ-értéket ér el, az bekerül nemcsak a világ legintelligensebb 5 százalékába, de a verseny második fordulójába is, melynek részeként ingyenesen töltheti ki a Mensa hivatalos felvételi tesztjét, erről az érintettek november 10. után kapnak értesítést. Az ott 135 fölött teljesítő diákok - a felső 1%-ba kerülők - aztán egy utolsó, december 5-én megrendezésre kerülő versenyen adhatnak számot a gondolkodásuk gyorsaságáról és találékonyságukról, miközben máris megszerezték a belépőkártyát a világ legintelligensebb két százalékát tömörítő Mensa hazai egyesületébe.

A vetélkedő tétje nem kicsi: nemcsak a megtisztelő "legintelligensebb diák és diáklány" cím birtokosa lesz a végső győztes, de egy-egy Apple iPad Minivel is gazdagabbak lesznek, továbbá a verseny lebonyolítója, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) és a Diákhitel további értékes ajándékot is kisorsol az indulók között.

Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke lapunknak elmondta, bár a verseny jelenlegi célcsoportját a diákok teszik ki, érdemes azoknak is kipróbálni magukat, akik már kinőttek az iskolapadból, és ha az elérhető legmagasabb, "az Ön intelligenciahányadosa magasabb, mint 125" szöveget kapja értékelésként, akkor mindenképp arra bátorítja a tesztelőket, hogy írják meg a felvételi tesztet is.

Érdekességek az adaptív tesztről

- A program most nyilvánossá vált első verzióját egy közel két éves munka előzte meg, de még további évekbe telik, mire a végső adatbázis feltöltődik.
- A teszten az első kérdés véletlenszerűen érkezik, a továbbiak pedig az előző válaszok alapján. A teszt akkor ér véget, amikor a válaszok alapján egy alig érezhető hibahatáron belül tudja a program "megmondani" a kitöltő intelligenciahányadosát.
- A teszt átlagosan 11-24 kérdésből áll, attól függően, hogy a kitöltő folyamatosan helyes válaszokat ad-e vagy becsúsznak-e hibás válaszok és azok mennyire befolyásolják az előző jó válaszok arányát.
- A feladatbank jelenleg 80 kérdésből áll, melyek a grafikus logikát használják, de a több éves projektként indított teszt végső verziója mintegy 400 kérdésből fogja a feladatokat válogatni, köztük nyelviekből is, a mérés eredményét pedig a feladattípusoknak megfelelően külön is kezelni tudja.
- A teszt feladatait a Mensa HungarIQa tagjai készítették, Kovács Kristóf felügyelő pszichológus - nemzetközileg is elismert IQ-kutató - irányítása mellett. A technikai és anyagi hátteret az OTP Fáy András Alapítvány biztosította, hogy egy nagyszámú magyarországi mintán sztenderdizált, jól kontrollált, minőségi teszt jöhessen létre. Az eredmény nem csak itthon számít újdonságnak: Cambridge-nél közelebb még senki nem készített hasonlót (valójában jelen teszt is részben ott készült, köszönhetően annak, hogy Kristófot épp Cambridge-hez kötötte az ösztöndíja).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.