Akár 50 ponttal is butább lehet!

Túl okosnak érzi magát? Szedjen mínusz-IQ tablettát!

Minden ember arra vágyik, hogy még szebb, még gazdagabb és főként persze még okosabb legyen, mint amilyen. Akkor mégis mi értelme lenne egy olyan tablettának, amitől csökken az IQ-nk?

2013.03.21 08:15ma.hu

Különös álhirdetés jelent meg a napokban a YouTube-on, amelyben egy férfi egy olyan szenzációs kapszula előnyeit ecseteli, amely képes minimum tíz, de akár 50 ponttal is csökkenteni az intelligenciát. A magát neurológusnak kiadó színész a MinusIQ néven futó kapszulát különösen hasznosnak találja napjaink társadalmi viszonyai közepette.

"Most bizonyára azt kérdezik tőlem, miért javaslom az IQ csökkentését. Nos, mert az élet könnyebb és a világ egy sokkal boldogabb hely akkor, ha te hülye vagy!" - hallható a reklámban, majd a magát Cornelius Grouppe néven nevező férfi megnyugtat mindenkit, hogy alacsonyabb IQ-val is tökéletesen alkalmas marad az ember például egy rapszám megírására. Ezt egy olyan, az ő birtokában lévő felmérésre hivatkozva támasztja alá, amely bebizonyította, hogy a pirula bevétele után is képesek voltak a tesztalanyok "bekötni a cipőfűzőjüket és megírni egy átlagos rapdalt", sőt, akár egy egész álló napon keresztül képesek lehetünk ezután Pitbull- és Lil Wayne-számokat hallgatni.

Ám ahogy az igazi gyógyszerek esetében, itt is felhívja a figyelmet a "szakember" néhány lehetséges mellékhatásra, köztük például a kialakuló rasszizmusra, szexista beállítottságra és arra, hogy negatív IQ-val könnyen utálhatunk meg mindenkit, aki "nem olyan, mint te magad".

Noha a kapszula egyértelműen nem létezik, a hirdetés pedig inkább egyfajta fricska a társadalom egyes jelenségeivel szemben, az biztos, hogy az álreklám elején hallható állítás fordítottja nagyon is igaz: az élet számtalan esetben tűnik nehezebbnek, a világ pedig bonyolultabbnak, ha az IQ túl magas - aki nem hiszi, kérdezze meg bármelyik Mensa-tag ismerősét!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.