Építész- és orvostanhallgató

Nagy Diák IQ-teszt: megvan az ország két legintelligensebb diákja

A versenyzőknek pedig nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett. A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze.

2013.12.06 11:34ma.hu
Fotó: due.hu

A lányoknál egy orvostanhallgató, a fiúk között pedig egy építészmérnök hallgató nyerte el a fődíjat és a legintelligensebb diák címet a szeptember óta tartó Nagy Diák IQ-teszt csütörtöki döntőjében. A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett háromfordulós, országos versenyen több mint 15 ezren vettek részt. Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult. Az első fordulóban egy többéves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. Az online fordulóban 15 ezernél is többen tették próbára a tudásukat, ami messze túlszárnyalta az előzetes várakozásokat.

A résztvevők közül 2905-en értek el 125 pontos vagy annál jobb eredményt, de mivel a vetélkedőt a 17-24 év közötti fiataloknak hirdették meg, ebből a korosztályból középiskolások, főiskolások és egyetemisták mehettek tovább. A továbbjutók közül mintegy 700-an vettek részt a második fordulóban, ahol a Mensa HungarIQa hivatalos felvételijével birkóztak meg egy élő tesztíráson.

Innen a legalább 135-ös IQ-val rendelkezők mehettek tovább a döntőbe. Ők a népesség legintelligensebb 1 százalékához tartoznak. A december 5-i döntőbe 249-en jutottak be, ahol a diákok egy különleges, több részből álló, izgalmas, élő show keretében, közönség előtt dolgoztatták meg a szürkeállományukat. A feladványokat a nézők kivetítőn láthatták, a versenyzőknek pedig nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett. A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze a legutóbbi, pekingi világbajnokságon használt feladattípusok alapján.

A szeptember óta tartó, izgalmas vetélkedősorozat zárásaként csütörtökön végre kiderült, hogy kik nyerték a Nagy Diák IQ-tesztet, valamint a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy Apple iPad Minit. A lányok között a 18 éves Tóth Emese, a budapesti Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója lett a legintelligensebb diák, aki végig magabiztosan teljesített. Emese nem készült külön a versenyre, szerinte bőven elég volt, hogy matematika tagozatos osztályba járt a gimnáziumban, és szívesen old meg logikai feladványokat. A bájos egyetemista a szabadidejében három hangszeren, hegedűn, furulyán és gitáron játszik, néptáncol és társastáncol, valamint önkéntes munkát is végez. A Nagy Diák IQ-teszt legintelligensebb fiú versenyzője címet a soproni Kóczán Gergely nyerte el, aki a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves építészmérnök hallgatója. A fiatalember időhiány miatt nem készült különösebben a döntőre, mert az utóbbi hetekben rengeteg ZH-ja volt és közeleg a vizsgaidőszak is. Logikai feladatokban ő is jó, országos versenyeken korábban kimagasló eredményeket ért el. Ha akad egy kis szabadideje, Gergő szívesen focizik, és bár zenekara nincs, hobbija a dobolás.

A Nagy Diák IQ-teszt szervezői, a Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat a fődíjakon kívül értékes ajándékokat sorsoltak ki az indulók között. Mivel Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése iránt az érdeklődés és a lelkesedés minden várakozást felülmúlt, nem kizárt, hogy idén elindult egy hagyomány, és lesz folytatása a vetélkedősorozatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.