Több fiú töltötte ki a Nagy Diák IQ-tesztet

A fiúk bátrabban tesztelik az IQ-jukat

Örök vita a két nem közt, hogy vajon a férfiak vagy inkább a nők az intelligensebbek. Egyértelmű választ egyelőre a jelenleg zajló Nagy Diák IQ-teszt sem adott, de az biztos, hogy a fiúk bátrabbak.

2013.10.28 12:26ma.hu

Amióta csak "felfedezték" és mérik az intelligenciát, folyamatos a nemek háborúja, hogy vajon a férfiak vagy a nők IQ-ja magasabb-e. A különféle tesztek alapján úgy tűnik, számottevő különbség nincs, legfeljebb annyi, hogy a férfiak közt jóval széthúzódóbb az értékeket jelző haranggörbe, vagyis amennyivel többen találhatók a kiugróan intelligens tartományban, ugyanannyival többen vannak a skála túlsó végén is, míg a nők körében egy hajszálnyival kevesebb az extrém okos - és ezzel együtt az extrém szellemi fogyatékos - személy, cserébe viszont sokkal többen "tolonganak" az átlag körüli tartományban.

Hasonló kérdést szoktak feszegetni a kíváncsiskodók olyankor, mikor megkérdezik a hazai IQ-klubként is emlegetett Mensa képviselőit, hogy kik vannak többen a tagjaik között, férfiak vagy inkább nők. Logikusnak tűnhet, hogy a válasz egyben az intelligenciaharc kérdését is eldönti egyszer s mindenkorra. Csakhogy hiába tudjuk, hogy a tagok közt nagyjából kétszer annyi férfi van, mint nő, a bennfentesek ilyenkor sietve hozzáteszik azt is, hogy a tesztet kitöltők aránya is nagyjából ugyanez, vagyis pont annyival van több intelligens férfi az egyesületben, mint amennyivel többen jelentkeznek tesztre.

A jelenleg zajló, főként középiskolások és fiatal egyetemisták körében hirdetett Nagy Diák IQ-teszt első fordulója alapján is hasonló jelenség figyelhető meg - tudtuk meg a Mensa HungarIQa elnökétől, Nagy Lantos Balázstól. Az online kitölthető tesztet - amely személyre szabott és a megoldókulcsa betanulhatatlan - az indulása óta eltelt egy hónap alatt 9179-en töltötték ki, közülük 2230 esetben jött ki 125-ös IQ feletti érték, ami a népesség csupán 5 százalékára jellemző.

Mivel a versenyt csak a 17-24 év közötti diákoknak hirdették meg, a sikeres tesztkitöltőkből kiszűrték az ennél idősebbeket, így jelenleg 1720-an várnak a második fordulóra, amelyben a Mensa felvételi tesztjét kell majd kitölteniük papíron, ellenőrzött körülmények között, de az első forduló még nem zárult le, november 10-ig a kevésbé bátrak is összeszedhetik magukat és nekiveselkedhetnek a tesztnek. Az azonban mindenképp figyelemreméltó, hogy a fiúk most is bátrabbnak bizonyultak a kitöltésben, ennek tudható be, hogy a továbbjutók aránya is úgy néz ki, hogy 817 lány és 1413 fiú készül a következő körre.

Pedig érdemes jelentkezni nemcsak a fiúknak: mindkét nemből keresik a legintelligensebbet, akik egy-egy Apple iPad Minit nyernek a Diákhitel Központ jóvoltából, valamint további értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra az összes induló közt.

Érdekességek az adaptív tesztről

- A program most nyilvánossá vált első verzióját egy közel két éves munka előzte meg, de még további évekbe telik, mire a végső adatbázis feltöltődik.
- A teszten az első kérdés véletlenszerűen érkezik, a továbbiak pedig az előző válaszok alapján. A teszt akkor ér véget, amikor a válaszok alapján egy alig érezhető hibahatáron belül tudja a program "megmondani" a kitöltő intelligenciahányadosát.
- A teszt átlagosan 11-24 kérdésből áll, attól függően, hogy a kitöltő folyamatosan helyes válaszokat ad-e vagy becsúsznak-e hibás válaszok és azok mennyire befolyásolják az előző jó válaszok arányát.
- A feladatbank jelenleg 80 kérdésből áll, melyek a grafikus logikát használják, de a több éves projektként indított teszt végső verziója mintegy 400 kérdésből fogja a feladatokat válogatni, köztük nyelviekből is, a mérés eredményét pedig a feladattípusoknak megfelelően külön is kezelni tudja.
- A teszt feladatait a Mensa HungarIQa tagjai készítették, Kovács Kristóf felügyelő pszichológus - nemzetközileg is elismert IQ-kutató - irányítása mellett. A technikai és anyagi hátteret az OTP Fáy András Alapítvány biztosította, hogy egy nagyszámú magyarországi mintán sztenderdizált, jól kontrollált, minőségi teszt jöhessen létre. Az eredmény nem csak itthon számít újdonságnak: Cambridge-nél közelebb még senki nem készített hasonlót (valójában jelen teszt is részben ott készült, köszönhetően annak, hogy Kristófot épp Cambridge-hez kötötte az ösztöndíja).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.