Bemutatkoztak a Mensa InnovatIQ első programjai

Az üzleti életben is nyerő a magas IQ

FoodAlert, oorgoo, Publ-IQ és Észgyűjtő okoskártya: ez a négy ötlet került a befektetők elé az első Demo Day programon, melyen a legmagasabb IQ-val rendelkező Mensa tagjai mutatkoztak be innovációikkal.

Bemutatkoztak a Mensa startup első várományosai képgaléria

2013.11.14 15:07ma.hu

A legmagasabb IQ-val rendelkező embereket tömörítő Mensa HungarIQa év elején jelentette be, hogy InnovatIQ néven startup programot indít tagjai számára. Az elindulást segítette egy korábbi felmérés, amely arra az eredményre jutott, hogy a tagok közel fele rendelkezik legalább egy innovációval vagy üzleti ötlettel. Az InnovatIQ tehát nem légüres térben kezdte meg a működését, hanem egy eleddig kiaknázatlan bázison.

Az első lépések a tavaszi workshopok és találkozók voltak, amelyek célja az volt, hogy a Mensa tagok bemutassák ötleteiket és próbáljanak olyan társakra lelni, akik kompetenciájukkal erősíthetik az ötlet létrejöttét. Rutai Gábor – a Mensa InnovatIQ alapítója – nyár elején így már 20 ötletből tudta szakértők bevonásával azt a négyet kiválasztani, amelyek ötletgazdáival, csapataival megkezdhette az inkubációt, vagyis a projektek felkészítését.

Fotó: Mensa - Strémen Judit (A galériához KATT a képre!)

A négy projekt végül november 13-án mutatkozott be és nagy sikerrel szerepelt a Demo Day elnevezésű befektetői fórumon, amelyre több Jeremie magvető alap is ellátogatott, azzal a céllal, hogy amennyiben fantáziát lát valamelyik ötletben, úgy támogassa annak elindulását, fejlődését.

A Program impozáns távlati célokat rejt magában. A DemoDay-t Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa Egyesület elnöke nyitotta meg, beszédében elmondta a közönségnek, hogy bár a Mensa-tagság már több ízben bizonyította kreativitását, mégis ez a program lehet az, amelyik az intelligencia és a kreativitás ilyen szinten koncentrált együttes előnyeit leginkább kihasználhatja.

Beszámolt továbbá arról is, hogy a program iránt a világ többi Mensa társasága is érdeklődik, így a hazai ezerfős tagság után a világ 130 ezer fős teljes létszáma is bekapcsolódhat. Az itthon futó program így kitűnő pilot is egyben, amelyre természetesen az tenné fel a koronát, ha valamely - szerdán bemutatott vagy a folytatásban felbukkanó - hazai ötlet a nemzetközi piacra kerülne.

Az első négy program

A DemoDay-en az alábbi, inkubációs szakaszon túljuotott projektek mutatkoztak be a befektetők előtt:

FoodAlert: Megoldás élelmiszer érzékenységgel küzdők számára a bevásárláshoz
oorgoo: Az oorgoo a (fél)professzionális rendezvényszervezés teljeskörű IT és adminisztratív támogatását nyújtja újszerű megközelítéssel és a legmodernebb webes megoldások alkalmazásával (külön érdekesség, hogy a rendszer már többször sikeresen "vizsgázott" a Mensa-programok szervezése során)
Publ-IQ:Nagymennyiségű adatok kezelésére szolgáló döntéstámogató rendszer, újszerű módszertannal a háttérben.
Észgyűjtő okoskártya: Észgyűjtő IQs okoskártya az az új termék, amivel a gyermek gondolkodásmódokat, tudást sajátít el, közben reklámozza azt; élvezi az eredményt.

A DemoDay rendezvénynek a Duna House adott otthont, amely kiemelten támogatja az üzleti innovációt, hiszen maga is nyert már Innovációs díjat a Magyar Franchise Szövetség által.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.