Florida

Túl alacsony az IQ-szintje - így talán mégsem végzik ki

Floridában a hivatalos mérce szerint azok számítanak szellemileg visszamaradottnak, akiknek IQ-szintje 70 vagy annál alacsonyabb. Egy helyi bíróság ezt követően ítélkezett úgy, hogy Freddie Lee Hall mégis kivégezhető.

2013.10.22 07:13MTI

Alacsony IQ-szintje megmenthet egy kétszeres floridai gyilkost a kivégzéstől.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ugyanis helyi idő szerint hétfő este úgy határozott, hogy helyt ad a 68 éves férfi halálos ítéletével kapcsolatos fellebbezésnek.

Freddie Lee Hallt azt követően ítélték halálra, hogy 1978-ban Florida államban agyonlőtt egy seriff-helyettest, majd egy héthónapos terhes nőt. A férfit azonban egy helyi bíróság 1992-ben szellemileg visszamaradottnak minősítette. Ez pedig a Legfelsőbb Bíróság egy 2002-es határozata miatt nem teszi lehetővé a kivégzést. A szóban forgó határozat ugyanakkor azt is kimondta: az adott szövetségi állam illetékességébe tartozik annak megállapítása, hogy valaki szellemileg visszamaradott-e vagy sem.

A floridai hatóságok ezt követően IQ-tesztet végeztettek el a gyilkossal. A teszt során Freddie Lee Hall 71-es pontszámot ért el, ami a helyi skála szerint a beszámíthatóság legalacsonyabb fokának felel meg. Floridában a hivatalos mérce szerint azok számítanak szellemileg visszamaradottnak, akiknek IQ-szintje 70 vagy annál alacsonyabb. Egy helyi bíróság ezt követően ítélkezett úgy, hogy Freddie Lee Hall mégis kivégezhető.

A kétszeres gyilkossággal vádolt férfi ügyvédei ennek nyomán a floridai szabályozást támadták meg, azzal érvelve, hogy az nem egyértelmű. Ezzel viszont a floridai államügyész szállt szembe.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ezek után döntött úgy: megvizsgálja, hogy a floridai állami szabályozás törvényes-e. A bíróság a meghallgatások után várhatóan 2014 júniusáig dönt arról, hogy Freddie Lee Hall alacsony intelligenciaszintje miatt kivégezhető-e vagy sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.