Legalább egyszer pályára akart még állni

Tízezren nézték a szívszorító kosármeccset: egy haldokló utolsó kívánsága volt

Szívszorító kosármeccsnek lehetett tanúja az a tízezer ember, aki bejutott a hétvégén a Cincinnatiben megrendezett főiskolai összecsapásra. Az est sztárja a haldokló Lauren Hill volt.

2014.11.04 14:00ma.hu

Ha megkérdeznénk néhány találomra kiválasztott amerikait, hogy mondja meg, melyik volt az elmúlt hétvége legemlékezetesebb kosármeccse, 10-ből 9-en nem valamelyik országos vagy akár nemzetközi összecsapását mondanák, és nem is valamelyik nagynevű klub játékát említenék. Meglepő módon egy III. osztályú, egyszerű kis főiskolai meccsre figyelt mindenki vasárnap, a Cincinnatiben lévő Xavier Egyetem tízezer főt befogadó sportcsarnoka pedig zsúfolásig telve volt.

Bár nem voltak látványos akciók, nem voltak bravúros dobások és védések, egyáltalán: magában a mérkőzésben semmi különleges nem volt, mégis akik élőben nézték végig, alighanem még sokáig emlegetni fogják. A Mount St. Joseph Egyetem csapatában ugyanis ott játszott 22-es mezben Lauren Hill, aki már középiskolás korában is rajongott ezért a sportágért és amikor elkezdődött az első tanéve az egyetemen, izgatottan várta az első pályára lépést az iskola színeiben.

Volt is rá oka. Egy évvel ezelőtt az orvosok borzalmas hírt közöltek vele: agydaganata van, és nem operálható. És ami a legrosszabb: nem valószínű, hogy az idei decembert megéri. A fiatal lánynak tehát, aki óriási álmokkal és reményekkel adta be a felvételit tavaly az egyetemre, már csak egyetlen célja maradt: játszani az MSJ mezében, mielőtt meghal.

Az iskola november 15-ére tervezte az összecsapást a Hiram College-dzsel, de amikor kiderült, hogy Lauren állapota milyen tempóban romlik, a csapat úgy döntött, hogy a meccset előbbre hozzák november 2-ára. Aztán ahogy a hír elterjedt, úgy kezdtek egyre többen érdeklődni a lány iránt és mindenki látni szerette volna élete első, és szinte biztosan utolsó "nagy" pályára lépését. Az iskola saját sportcsarnoka helyett az eseménynek a közeli Xavier Egyetem stadionja adott otthont, ahová kereken 10 ezren férnek be a nézőtérre - az MSJ játékaira átlagosan százan szoktak beülni.

Ezúttal azonban tömve volt a csarnok, és amikor Hill mindössze 17 másodperccel a játék kezdete után megszerezte a csapat első pontjait a főiskolai kosárszezonban, nemcsak az ő diáktársai, de az ellenfél drukkerei is tombolva ünnepelték őt. A végeredmény is az MSJ-nek kedvezett, 66:55-re győztek. És ezek után Lauren is új erőre kapott: bár a fejében növekvő tumor miatt az esélyei napról napra rosszabbak, most mégis azt mondja, nem akarja feladni, és ez áll azokon az egyenpólókon is, amelyeket egyre többen viselnek: "Ne add fel!"

A kosármeccset megnyerte. A másik meccsnek viszont sokkal nagyobb a tétje: az élete. Vajon van-e, lesz-e még elég ideje? Ezt senki sem tudhatja...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.