Hivatalos rekord is született

20 ezer kürtőskalácsot faltunk be egyetlen hétvégén

"A tavalyi volt a főpróba, idén a premier" - mondta a 2. Kürtőskalács Fesztivál egyik főszervezője arról a rekordról, ami a hétvégén született: egyszerre 125-en sütötték az édes csemegét!

Kürtőskalács árasztotta el a Vajdahunyad Várat >>> KATT ide! képgaléria

2014.10.13 12:00ma.hu

Édesszájú nemzet a magyar, és ha valaki eddig kételkedett benne, az is megbizonyosodhatott róla a hétvégén, amikor igazi mesébe illő környezetben, a Vajdahunyad Vár előterében izzott fel három reggelen is a faszén, hogy aztán egész nap azon piruljon és illatozzon az ínycsiklandóan édes kürtőskalács. És nemcsak a hasukat tömhették meg az éhes látogatók, de egy vadonatúj magyar rekord is született, ami immár hivatalosan is bekerül a Magyar Rekordok könyvébe.

"A Magyar Rekordok könyvének szabályzata szerint ha egyszerre, egy helyszínen sok ember csinál valami érdekeset, nem mindennapit legalább 5 percig, akkor azt hivatalosan bejegyzik. Ez itt a Nagy Közös Sütésen maximálisan megvalósult, ugyanis egyszerre ennyien még sosem sütöttek kürtőskalácsot. Az új magyar rekord szerint végül 12 perc alatt 125-en pirították kalácsaikat" - mondta el Sebestyén István regisztrátor. A szakembernek igencsak kapkodnia kellett a lábait, hogy a megadott 5 percen belül meg tudja számolni mind a 125 lelkes kalácssütőt, de nem sokkal azután, hogy az első kalácsok elkészültek, a tömeg már üdvrivalgásban tört ki a sikeres rekordkísérlet hírére.

"Életem első rekordkísérletén vettem részt, nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a kiváló kezdeményezésnek. Szinte minden csapathoz odamentem sütés közben, átragadt rám az izgalmuk, ami persze teljesen érhető, hisz itt a tét az volt, hogy bekerülünk-e a Magyar Rekordok könyvébe, ami nagyon megtisztelő dolog. Sikerült!" - büszkélkedett Dombovári Vanda, a 2. Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya. A kürtősöknek ráadásul nemcsak a készítők örülhettek: a sütésben részt vevő csapatok felajánlásaival a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakói laktak jól, akárcsak tavaly.

Fotó: Just Creative/Vanik Zoltán (A galériához KATT a képre!)

A Nagy Közös Sütés fantasztikus eredményekkel zárult, megdöntöttük a tavalyi számokat, aminek nem csak mi, de a rekorderek is nagyon örülnek. A tavalyi volt a főpróba, idén a premier, ami szerencsére nagyon jól sült el. 62 csapatban 125 lelkes résztvevő sütött végül egyszerre 248 kürtőskalácsot, mivel 2 sütőrúd volt, viszont ennél jóval több, összesen mintegy 500 kalács készült a rekordkísérlet alatt, amihez megközelítőleg 100 kg lisztet és 30 kg cukrot használtunk fel. Az ország minden tájáról érkeztek kürtősszerelmesek, sőt külföldről, Kanadából, Németországból, Lengyelországból is, ami óriási meglepetés volt. Nagyon meg vagyunk elégedve, hisz ezzel bekerültünk a Magyar Rekordok könyvébe, ami egy hatalmas eredmény” – meséli büszkén a rendezvény szervezője, András Tünde.

Nagyon ügyesek voltak az amatőr sütőink, a Bake’n’Roll is fantasztikusan teljesített, minden a terv szerint ment, bár nagyon izgultunk. Egyébként a fesztiválon rengetegen voltak, a sorok még hosszabbak, mint tavaly, az ízbombáink bombasztikusak, a glutén- és laktózmentes kalács is rendkívül népszerű volt. Ezeket megkoronázva csodálatos időt kaptunk, így minden kitűnően alakult” – tette hozzá Bálint Gáspár, az egyik leghíresebb hazai kürtőssütő vállalkozás alapítója.

Az amatőr sütők mellett sztárok is sütőrudat ragadtak, hogy aztán a sirítés után ők is piríthassák a kalácsaikat. Galambos Dorina egy barátnőjével érkezett, Gyurcsík Tibi pedig Antal Timivel alkotott közös csapatot. A munka igazán jó hangulatban telt köztük, bár Tibinek nem sikerült könnyen eltalálnia a tészta vastagságát: hol túl vastag lett, hol meg túl vékony. Végül úgy döntött, ő a kürtőskalács különféle változatai közül inkább a nyers tésztát választja kedvencnek. Sőt, gyorsan egy "háziversenyt" is rögtönzött, hogy kiderítse, vajon Timi süti-e gyorsabban a diós édességet, vagy ő eszi gyorsabban a nyers tésztát. Persze Tibi nyert, de Timi is bebizonyította, hogy igazi erdélyi lány, nem maradt szégyenben a sütéssel sem.

A szombati rekordkísérletet követően egész hétvégén sültek az ínycsiklandozó kalácsok. A klasszikus íz világú édességek mellett remekül szerepeltek a glutén- és laktózmentes kalácsok, valamint az újdonságnak számító ízbombák is, az abszolút favorit a málnapelyhes és a citrusos volt, de jól teljesítettek a csokicseppes, a müzlis és a kávés finomságok is. A Csináld magad! sátorban pedig bárki kipróbálhatta a kürtőskészítés varázslatos művészetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.