Dér Heni szívesen lenne kürtőskalács-nagykövet

Gyurcsík Tibi miatt majdnem kitörtek a nyelvek

A sztárok már nagyon izgatottan készülődnek az októberi 2. Kürtőskalács Fesztiválra, Dér Heni szívesen vállalná a népszerűsítést a Vajdaságban, Gyurcsík Tibi viszont sokak nyelvét sodorta veszélybe.

Mindenki imádta a kürtőskalácsot >>> KATT a galériához! képgaléria

2014.09.24 10:00ma.hu

Kevesebb mint három hét van hátra a 2. Kürtőskalács Fesztiválig, amikor újra ínycsiklandóan édes illatok lepik be Budapestet, és a három nap alatt garantáltan senki nem marad éhesen, ha szereti ezt az egyszerűségében is fantasztikus csemegét! A tavalyi, akkor még hagyományteremtő céllal megrendezett fesztivál sikere után a szervezők máris tudták, hogy másodszor nagyobb helyre lesz szükség, így került át a helyszín a főváros szívéből egy mesés környezetbe, a Vajdahunyad vára előtti tágas térre.

De nemcsak ez lesz változás a tavalyi évhez képest. Amellett, hogy számtalan standon válogathatunk a klasszikusnak számító vaníliás, fahéjas és diós kürtősök között, az ínyencek is találhatnak a fogukra valót. Kapható lesz például a laktóz-, glutén- és cukormentes kalács, de nagy kedvencek lehetnek a különféle ízbombák is, mint például a mákos, a müzlis, az aszalt szilvás, vagy épp a narancsos és citrusos kalács. És persze nem maradhatnak el a múlt év nagy slágertermékei sem, mint a csokicseppes kalács, a kürtős csapágy és a kürtős krémes sem, miközben idén debütál a hosszas kísérletezések eredményeképp frissen megszületett kávés kürtős.

A fesztiválon hivatalos rekorddöntésre is sor fog kerülni, legalábbis a szervezők nagyon remélik, hogy nemcsak kísérlet marad az együttsütés: tavaly 52 csapat 105 emberrel több mint 300 kalácsot sütött, most ezt kell túlszárnyalni. Ám annak sem kell félnie az unalomtól, aki csak nézelődni és kóstolgatni megy, a három napig tartó vigasságot ugyanis számtalan híresség fellépése is színesíti. De Dér Heni és Gyurcsík Tibi az esemény apropóján szervezett sajtótájékoztatón megmutatta, hogy nemcsak a mikrofonnal bánnak jól, hanem a gyúródeszka sem fog ki rajtuk, ahogy Dombovári Vandán, a rendezvény háziasszonyán sem, mindannyian lelkesen sirították és pirították az édes tésztát.

Fotó: Just Creative (A galériához KATT a képre!)

Dér Heni elárulta, hogy bár a Vajdaságban már hallott a kürtőskalácsról, megkóstolni csak akkor nyílt lehetősége, amikor Magyarországra költözött. Voltak ugyan kétségei, hogy valóban olyan könnyen és gyorsan megtanulhatja még ő is a kalácskészítés fortélyait - utólag ő maga is csodálkozott, mennyire egyszerű -, ám már a sütés megkezdése előtt kijelentette, hogy mivel még mindig nem túl elterjedt csemege ez a szülőhazájában, szívesen felvállalná a kürtőskalács-nagykövet posztját.

Gyurcsík Tibi szintén a határainkon túlról érkezett, de neki voltak már tapasztalatai a kürtőssel kapcsolatban. A dunaszerdahelyi születésű énekes rögtön fel is adta a leckét a jelenlévőknek, mert elárulta, hogy a szlovákok is ismerik ezt az édességet, csak ők fonetikusan írva "trgyelnyik" néven emlegetik. Miután több résztvevőnek is beletört a nyelve, egyhangúlag megállapították, hogy mégiscsak nagy szerencsénk van azzal, hogy nálunk kürtőskalács néven híresült el.

Persze Dombovári Vanda sem hagyhatta ki a kalácskészítés lépéseinek megismerését, de láthatóan jobban az ínyére volt a kóstolgatás, amit egyáltalán nem csodálunk. A műsorvezető bevallotta, hogy a szülés előtt nem igazán volt édesszájú, de amióta megvan Gergő fia, azóta mindenféle finomságot szívesen csipeget, és nem volt ezzel másképp a csöpp fiúcska sem: pillanatok alatt rabjává vált az erdélyi-magyar édességnek. Nem csoda, ha Vanda annyira belelkesült, hogy elhatározta, az otthon is könnyedén összerakható kalácssütő szerkezeten már ő maga is többször készít igazi kürtőst.

Ráadásul egy extra meglepetésről is lehullt a lepel: a fesztivál főszervezője, a Vitéz Kürtős ügyvezetője elárulta, hogy a világ minden tájáról érkeznek megkeresések, hogy szeretnék népszerűsíteni az igazi kürtőskalácsot, legutóbb például Egyiptomból és Kolumbiából is küldtek üzenetet nekik, így elhatározták, hogy útjára indítják a franchise-t, melynek részeként nemcsak a receptet osztják meg a csatlakozó vállalkozókkal, de komplett képzési programot is felépítettek, és a későbbiekben is különböző tippekkel, fortélyokkal segítik őket, hogy tényleg a világ minden zugába eljusson a kalács híre és szeretete.

A 2. Kürtőskalács Fesztivál 2014. október 10-12. között kerül megrendezésre a Vajdahunyad Várában, a programok látogatása ingyenes. További részleteket, köztük az egyes fellépők és különböző programpontok pontos idejét az esemény honlapján találhatnak az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.