Újra Nagy Közös Sütésre gyűlnek össze a csapatok

ALS-esekért sülnek októberben a kürtőskalácsok

Tavaly a nagycsaládosok részesültek abból az összegből, ami az első hazai Kürtőskalács Fesztiválon felállított rekord nevezési díjaiból jött össze. Idén az ALS-es betegek javára siríthatunk és piríthatunk.

Tatár Csilla már készül a II. Kürtőskalács Fesztiválra képgaléria

2014.09.15 08:00ma.hu

Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt isteni édes illat lepte be a főváros szívét, első alkalommal került megrendezésre hazánkban a Kürtőskalács Fesztivál, benne mindjárt egy rekordkísérlettel, amikor is pontosan 51 csapat sorakozott fel a kompakt kalácssütők mögött és egyszerre álltak neki egyenletes kis hurkákká sodorni, majd sütőfára tekerni a tésztát és elkészíteni az ínycsiklandó kalácsokat. A kísérlet sikerült, a rekord megszületett, idén tehát még nagyobb a tét, most már azt a tavalyi teljesítményt kell túlszárnyallni, ezért a háromnapos fesztivál kellős közepén, október 11-én ismét kötényt kötnek a szorgos kalácssütők és meg sem állnak, míg el nem fogy a hatalmas dagasztótálakban kikevert kelt tészta.

A rekordísérletben részt vevőknek hivatalosan nevezési díjat kell fizetniük, ám ez az összeg valójában nem a szervezők kasszáját gyarapítja, akárcsak tavaly: a befolyt pénzből előzőleg a Nagycsaládosok Országos Egyesületét támogatták a rekorder csapatok, idén pedig a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy az ALS-ben szenvedő betegek gyógyítására továbbítják a nevezési díjakat. Emellett természetesen idén is felajánlhatnak a csapatok az általuk sütött kürtősökből néhányat, amit a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakói kapnak meg még azon melegében.

Ízelítő a tavalyi fesztivál hangulatából (Fotó: Just Creative)

És hogy miért épp az ALS Alapítvány lett az idei jótékony rekordállítás célpontja? A kérdésre a rendezvény honlapján kapjuk meg a választ.

"Miután már mindenki leöntötte magát jeges vízzel, a Vitéz Kürtős szeretne jó példával előállni, hiszen az „Ice Bucket Challange” eredeti célja valahol elveszett útközben. Az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) egy olyan betegség, amely a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeit támadja, majd pusztítja el. A betegségben szenvedők azért is szorulnak a perifériára, mert nagyon kevesen tudnak a létezéséről. Ezért is szerették volna felhívni rá a figyelmet ezzel az akcióval.

Míg az Egyesült Államokban lévő alapítvány 100 millió dolláros adományt gyűjtött, addig a Magyaroszágon működő alapítvány szinte semmit. A Vitéz Kürtős ezért szeretné az emberek figyelmét felhívni, hogy bohóckodni jó, amennyiben megtettük hozzá azt is, ami a kötelességünk.

A Nagy Közös Sütés nevű programunk regisztrációs díjából ezért szeretnénk adakozni az ALS kezelésére létrehozott MAGYAR alapítványnak, és ezzel felhívni mindenki figyelmét, hogy vannak, akiknek ez a segítség jelent mindent.
"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.