Új ízek a kürtőskalács-fronton

A kávés és a mazsolás betalált, a szezámmagos már meredek

Bár még távolinak tűnik az ősz, nem árt időben elkezdeni készülni és gyakorolni, mert egyre jobban közeleg a II. Kürtőskalács Fesztivál ideje. Ráadásul új ízekkel is bővül a paletta!

Tatár Csilla már készül a II. Kürtőskalács Fesztiválra képgaléria

2014.08.07 13:29ma.hu

A kürtőskalács készítésnek megvannak a maga fortélyai, a titka igazából a tésztában rejlik, ha az jó, akkor minden jó. A tészta maga egy fix alap, persze van olyan, hogy bele kell dolgozni valamit, például belenyomkodni a csokit, vagy például a mazsolát, de alapvetően sima tésztáról van szó. Ha ez összeállt, akkor indulhat a nyújtás, sütőfa-olajozás, sirítés, és persze a pirítás” – meséli a munkafolyamatokat András Tünde, a Vitéz Kürtős ügyvezetője, a Kürtőskalács Fesztivál egyik ötletgazdája.

Amint arról nemrég a ma.hu is beszámolt, Tatár Csilla, a Mokka műsorvezetőnője és az idei fesztivál háziasszonya is nagy rajongója az erdélyi finomságnak, ám a tésztagyúrás és kelesztés sosem tartozott az erősségei közé. A nemrégiben megrendezett beharangozó eseményen, a Kopaszi-gáton azonban rájött, hogy kürtőskalácsot készíteni sokkal egyszerűbb, mint amilyennek kívülről látszik, lelkesedését pedig igyekszik a családtagoknak is átadni.

Eddig nem is mertem volna belevágni, nagyon bonyolultnak tűnt a teljes munkafolyamat, főleg a sütés, viszont így, hogy már kapható egy speciális, otthoni használatra kifejlesztett kürtőssütő mobil szerkezet, még az is lehetséges, hogy névnapjára megajándékozom anyukámat eggyel, és elindulhat a nagyüzemi kürtőskalács-sütés” – mondta Csilla, aki a fahéjas és kakaós ízesítésre esküszik.

A II. Kürtőskalács Fesztivált a tavalyihoz hasonlóan október 2. hétvégéjén, 10-12. között rendezik meg, ezúttal azonban a helyszín változik, ez évben ugyanis a Vajdahunyad vár előtti területet lengi majd be a mennyei kürtősillat. Színes programokban, koncertekben, és meglepetésekben idén sem lesz hiány.

Fotó: Just Creative (A galériához KATT a képre!)

Több standdal készülünk, a hangulat ismételten fergetegesnek ígérkezik, amiről többek között Tóth Gabi, Takács Nikolas, Dér Heni, a Neoton Swing és az Indygo zenekar gondoskodik majd. Szeretnénk a Nagy Közös Sütést még izgalmasabbá tenni, rekordokat dönteni, és sztárvendégeket is bevonni a programba. A „Csináld Magad” sátor most is várja majd a lelkes érdeklődőket, akik elsajátíthatják a receptet, és megtanulhatnak különböző trükköket is” – mondta András Tünde, aki eközben egy új, különleges ízesítéssel kísérletezett: az idei újdonság a kávés kalács lehet.

Miközben az újságírók a mobil sütők mellett serénykedtek, Bálint Gáspár és Bálint F. Gyula, a fesztiválhoz kapcsolódó jótékony kajaktúra megálmodói már az expedíció folytatására készültek. A hős vitézek ugyanis kiegészülve Donka Attila tiszteletbeli Vitéz Kürtős taggal ismételten vízre szálltak, hogy teljesítsék a küldetést és augusztus végére elérjék a Duna-delta vidékét.

A kis pihenés után újult erővel vágunk neki a kalandnak, és még elszántabban kajakozunk majd, hogy a célt elérve átadhassuk a defibrillátort az erdélyi községnek. Még hátra van több mint 1600 kilométer, így most is tartanunk kell majd a napi 70 kilométeres kitűzött távot, hogy időben a túra végére érjünk. Most is megállunk majd kalácsokat sütni a településeken, biztos vagyok benne, hogy az új állomásainkon kempingezők is örömmel fogyasztják majd a különleges édességet” – mesél a tervekről Bálint Gáspár, az expedíció egyik kitalálója.

A fiúk az indulás előtt még haraptak egyet-kettőt az elkészült kalácsokból, volt ott csokicseppes, gumimacis, kandírozott narancsos, mazsolás, de természetesen a hagyományos ízek sem szorultak háttérbe. Ugyan a szezámmagos most kevésbé volt népszerű, de október 10-12. között a II. Kürtőskalács Fesztiválon még az is lehetséges, hogy ez lesz a nagy kedvenc. Vagy talán mégis inkább a Kürtős Krémes hódít majd? Aki ellátogat a fesztiválra, megtudhatja!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.