Kürtőskalácsban rekorderek lettünk

Képek - Parázsló hangulat árasztotta el a főváros szívét

Illatozó fesztivált átélhetett már a belvárosi Városháza Park, de ennyi vanília és fahéj korábban biztosan nem lepte be a környéket, mint a hétvégén, az I. Kürtőskalács Fesztiválon.

1. Kürtőskalács Fesztivál képgaléria

2013.10.14 12:25ma.hu

Ínycsiklandó vanília- és fahéjillat lepte be három napra a fővárosi Deák tér közvetlen környékét, nem véletlenül: a Városháza Parkban első ízben került megrendezésre a Kürtőskalács Fesztivál, péntektől vasárnapig egymás után forogtak a kisebb és nagyobb csemegék, volt köztük hagyományos és különleges fajta is, a legnagyobb slágert a most bemutatkozó csokicseppes kürtős és a kürtős csapágy jelentette, de az sem maradt hoppon, aki a cukros, diós, fahéjas vagy egyéb ízesítésű, parázs fölött vagy olajban sütött változatokat kedveli, és rengeteg sátorban lehetett kapni töltött kürtőst is.

Az ötletet az adta, hogy manapság már nincs is olyan fesztivál, ahol ne állna legalább egy, de inkább több kürtőskalácssütő, olyan azonban egészen mostanáig még nem volt, hogy főszerepet kapjon ez az ízletes, Erdélyből származó magyar csemege. A három napos fesztivál során 8 standnál készültek reggeltől késő estig a kalácsok, 2100 kiló fehér és 100 kiló teljes kiőrlésű liszt fogyott, no meg vagy 700 kiló cukor, nem beszélve a többi ízesítőről és összetevőről - tudtuk meg András Tündétől, a rendezvény ötletgazdájától.

Fotó: Kürtőskalács Fesztivál (A galériához KATT a képre!)

Szombaton a helyszín egy különleges rekordkísérletnek is otthont adott, a lelkes kétfős csapatok pedig sikerrel vették az akadályt, így összesen 50 amatőr csapat és még egy kislány sütötték egyszerre a kürtőskalácsokat, felállítva ezzel az egyszerre sütés rekordját. A csapatok négy adag tésztát kaptak, amit a most debütált Bake n'Roll kompakt sütőn készíthettek el, de mivel többen is nagyon ügyesen sirítették a tésztahurkákat, összesen több mint 300 tekercs készült el, amelyekből a csapatok ráadásul egyet-egyet jótékony célra ajánlottak fel, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakói kapták meg még melegen ebéd utáni csemegeként.

"Körülbelül 40 kg lisztet, 20 kg cukrot használtak fel a kalácsok elkészítéséhez. A hangulat végig frenetikus volt, a lelkes társaságok a profikat megszégyenítő, nagyüzemi módon sütötték a finomságot" - magyarázta András Tünde. A csapatok ráadásul nemcsak ezzel segítették a rászorulókat, a rekordkísérlet nevezési díja egy az egyben a Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez került támogatásként.

A fesztivált számos gyermekprogram és látványosságok színesítették, esténként pedig koncerteken tombolhatták ki magukat a látogatók. A főszervező Vitéz Kürtős még a vasárnapi, 28. alkalommal megrendezett Budapest Maratonon is népszerűsítette az édes tésztát, amikor egy 4 fős váltóban lefutották a 42 kilométeres távot, összesen 4 óra kellett a célba érkezéshez, de ez sem lebecsülendő teljesítmény, hisz ők egy hatalmas kürtőskalács-jelmezben futottak a többiek mellett. A siker után nem csoda, ha a szervezők máris a jövő évi fesztiválon gondolkoznak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.