A szívéhez a hasán keresztül vezet az út

Szerencsi csokoládéval és kürtőskaláccsal bővülhet a hungarikumok köre

Megnyitották az első Hungarikum Hétvégét, a magyar nemzeti értékeket bemutató kulturális és gasztronómiai fesztivált.

2014.07.24 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

"A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei. Ezek a falak is megtestesítik mindazt, amit a magyarság alkotott a Kárpát-medencében" - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvény helyszínére, a budai Várra utalva. A budai várnegyed 2013. január 31. óta hungarikum.

"A hungarikumokról szóló törvény olyan, mintha Anonymusnak és Kézai Simonnak a magyarok cselekedeteiről szóló történeti munkájának a folytatása lenne, egyfajta harmadik kötet, amelynek a szerzője az egész magyar nemzet, azok a magyarok, akik a világ bármely pontján maradandót alkottak" - mondta.

A miniszter elmondta, a hungarikumok köre tovább bővülhet. A várományosok között van a szerencsi csokoládé, a székely kürtőskalács, Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, a Hévízi-tó és az ottani hagyományos kúra, valamint a halászlékészítés.

Mentsük meg, és emeljük méltó rangjukra ezeket az értékeket, és népszerűsítsük őket, ahogy a hungarikumbizottság teszi azt idehaza és külföldön, többek között a Sziget fesztiválon, a Bálványosi nyári egyetemen és egy sereg belföldi és külföldi kiállításon és vásáron - mondta. Kiemelte, hogy már 346 településen és az összes megyében alakult értéktár-bizottság.

A fesztiválon külön standon mutatkozik be a jelenleg 41 hungarikum javarésze, többek között a csabai és a gyulai kolbász, a tokaji aszú, a pálinka, a szikvíz (szódavíz), a kalocsai fűszerpaprika, a Pick és a Herz téliszalámi, a magyar akácméz és a hízott libából előállított termékek, valamint a gasztronómiai vívmányok mellett olyan értékek, mint a mohácsi busójárás vagy a sólymászat.

Külön standja van a Kürt Zrt.-nek, amelynek adatmentő technológiája idén január óta szintén hungarikum. A fesztivál megnyitóján megégettek, majd vízbe dobtak egy számítógépes külső merevlemezt, amelyre előzőleg rámentettek egy fotót, azt a helyszínen készült csoportképet, amelyen mind a 41 hungarikum képviselője együtt látható. A Kürt Zrt. vállalta, hogy szaklaboratóriumába viszi, és vasárnapra, a fesztivál záró napjára helyreállítja a képet a megrongált adathordozóról.

A Magyar Ízek Alapítvány, a fesztivál társszervezője elvégeztetett egy országos felmérést, amelyből kiderült: a megkérdezettek majdnem 70 százaléka legfeljebb három hungarikumot tudott fölsorolni a jelenlegi 41-ből, míg minden tizedik válaszadó tudott legalább tíz hungarikumot megnevezni.

Érdekesség, hogy a tíz vagy annál több hungarikumot megnevezni tudók között kétszer annyi a férfi, mint a nő.

Az életkori eloszlásban egy nagy törés látszik: a 18 év alattiak fele három hungarikumot sem tudott megnevezni, és csak 3 százalékuk tudott legalább tíz hungarikumot helyesen. Tizennyolc év fölött nagyjából hasonlók az arányok: nagyjából 70 százalék tudott legfeljebb három hungarikumot mondani, és nagyjából 10 százalék legalább tízet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.