A parti őrség mentette ki az aktivistát

Buborékban vágott neki az óceánnak, kis híján odaveszett

A parti őrségnek kellett kimentenie az óceánból az aktivistát, aki a rászoruló gyermekek megsegítésére akarta felhívni a figyelmet azzal, hogy egy buborékban vágott neki a több mint 1600 kilométeres útnak.

2014.10.07 12:00ma.hu

Egy úszó légbuborékkal akarta elérni a Bermuda-szigetet egy egykori hosszútávfutó és békeaktivista, aki azt mondta, a különleges akciójával a rászoruló gyermekek számára fog pénzt gyűjteni és "inspirálni akarja azokat, akik elvesztették a reményt egy jobb jövőért". A 42 éves Reza Baluchi azonban ezúttal nemcsak nem tudta befejezni az önkéntes küldetését, de kis híján oda is veszett, a parti őrség mentette ki szombat reggel a buborékkal együtt az addigra súlyos kimerültséggel küszködő férfit - számolt be a Tampa Tribune című floridai internetes lap. Az Iránból emigrált aktivista összesen 1662 kilométert - 1033 mérföldet - akart úszni a buborékban, hogy Florida partjaitól elérje Bermudát.

Baluchi nem először került címoldalra a figyelemfelhívó akciói révén, de eddig jellemzően a szárazföldön maradt: futott már több ezer kilométert és kerékpárra is felpattant egy-egy jó ügy érdekében. Egy ízben hat hónapig tartott, míg körbefutotta az Egyesült Államok legtöbb részét, máskor pedig hét évig tekerte a biciklit, közben hat kontinensen, 55 országban járt. Azt mondta, célja, hogy elősegítse a világ békéjét és egységét, a futással pedig a kórházban ápolt gyermekek számára gyűjtött pénzt.

Fotó: YouTube

A férfi 2003-ban kapott menedékjogot Amerikában, nem sokkal azután, hogy Iránban a nyugatbarát és iszlámellenes tevékenységei miatt letartóztatták, "bűnei" közt olyanok szerepeltek, mint például hogy evett a szent Ramadán hónap idején. Fél évet ült börtönben, és egyszer egy fára is fellógatták őt az összebilincselt kezeinél fogva egy tiltott film miatt. A mostani akcióját egy saját tervezésű szerkezetben készült végrehajtani, az alumínium-jellegű vázat több ponton labdák töltötték ki, ezek tartották a víz felszínén a "buborékot", amit Reza úgy hajtott, hogy futott benne - valahogy úgy, mint ahogy a mókusok hajtják a kereket.

A férfi a buborékban reggelente futott, aztán a tengerben hűtötte le magát, éjjelente pedig egy függőágyban aludt. A szerdán megkezdett útra proteinszeleteket vitt magával, ezen kívül csak halat tervezett enni. A parti őrség 70 tengeri mérföldre Szent Ágoston szigetétől találta meg az akkor már zavarodott férfit, aki a mentésére érkező tisztektől azt kérdezte, hogyan tudna eljutni Bermudára. Az illetékesek az út kockázatai miatt arra kérték még a múlt hét közepén, hogy hagyja abba a küldetést, amit ő akkor visszautasított, de szombaton már ő maga aktiválta a vészjelzőt a fáradtság és kimerültség miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.