11 társa meghalt a balesetben

Élve került elő az óceán mélyéből 3 nap után

Balesetet szenvedett és elsüllyedt egy hajó az Atlanti-óceánban, a katasztrófa után három nappal találtak csak rá a búvárok a tengerészek holttestét rejtő fémkoporsóra. Egy kivétellel: ő csodával határos módon életben maradt!

2013.12.04 18:15ma.hu

Nyilvánosságra került a mentésről készült videófelvétel, amelyet az Atlanti-óceánon balesetet szenvedett vontatóhajó megtalálásakor készítettek még nyár elején. A Jascon 4 nevű hajó május 26-án szenvedett hajótörést, a mentőegységek azonban csak három nappal később találták meg a roncsokat. Miután négy tengerész holttestét már kiemelték a hajótestből, az egyik búvár észrevett a vízfelszínhez közel egy kezet. Először azt hitte, egy újabb hullát sodort oda a víz, ám amikor a kéz után nyúlt, érezte, hogy belekapaszkodik az illető.

"Életben van!" - kiáltotta a maszkba épített mikrofonba és azonnal beljebb úszott a hajó egyik üregébe, ahol az előző mintegy 72 órát töltötte a hajó nigériai szakácsa, Harrison Odjegba Okene. Bár korábban többen kétségbe vonták a túlélő történetét és a videó valódiságát is, a mentésben részt vett búvárok és maga a férfi is most megerősítették, hogy minden úgy történt, ahogyan látszik.

Okene elmondta, hogy azon a végzetes napon is a többieknél jóval korábban, 4:30-kor kelt fel és mielőtt nekikezdett volna a napi munkájának, a vécére ment. Hirtelen egy rántást érzett, majd elsötétült minden és ő nagyon kábultnak érezte magát. Tapogatva kereste a kiutat a vécéből és megpróbált kijutni a folyosóra. Útközben felfedezett néhány holmit, amire később szüksége lehet, köztük egy mentőmellényt és két zseblámpát, aztán behúzódott az egyik kabinba és felkészült a hosszú várakozásra. Közben végigpörgette az élete legfontosabb eseményeit és elkezdett imádkozni, felidézve az anyját, a barátait és legfőképp a nőt, akit öt éve vett feleségül, de még nem született közös gyermekük.

Rajta kívül 10 nigériai matróz és egy ukrán kapitány tartózkodott a hajón, ők bezárkóztak a kabinjaikba, ahogy az a kalózoktól hemzsegő vizeken szokás - így aztán nem tudhatta, velük mi történt és kimenteni sem tudott volna senkit, ha valaki akkor még élt. Egyedül nem tudott volna a felszínre úszni, mert furcsa hangokat hallott és úgy vélte, cápák vagy barrakudák lehetnek. Így hát behúzódott a fülkébe, amelyben légbuborék keletkezett és próbálta nem elveszíteni a reményt.

Amikor rátaláltak, már nem volt sok oxigén a légkamrában és a víz hőmérséklete is egyre hidegebb lett, a búvárok szerint nem húzta volna sokáig. A hosszú várakozás alatt csak egy flakon kóla segített, hogy fizikailag kibírja a traumát. A megtalálása után előbb forró vizet adott neki a búvár, aztán oxigénpalackot kötött rá. Egy időre dekompressziós kamrába helyezték és csak utána térhetett vissza biztonságosan a felszínre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.