82 százalékkal esett vissza a bűnözés

Buddha szobra állította meg a város bűnözési hullámát

A rendőrök sem értik az összefüggést, csupán azt látják, hogy amióta egy városlakó elhelyezett az egyik parkban egy Buddha-szobrot, azóta a bűnözés mértéke 82 százalékkal visszaesett Eastlake-ben.

2014.09.18 16:00ma.hu

Korábban az oaklandi Eastlake városában sűrűn akadt dolga a rendőröknek, igaz, nem túl súlyos esetekben kellett eljárniuk, de egy-egy tiltott graffiti vagy néhány illegálisan lerakott szemétkupac mindig elegendő elfoglaltságot adott a hatóságoknak. Aztán valamikor 2012-ben az egyik lakó minden különösebb cél nélkül, puszta gesztusként felállított az egyik tér szélén egy miniszentélyt, benne egy Buddha-szoborral, meg néhány kisebb hindu istenséggel.

Hogy pontosan mi történt, azt azóta sem tudja senki, de a rendőrök munkája mostanra egészen elkényelmesedett, a bűnözési ráta 82 százalékkal esett vissza, vagyis a korábbihoz képest a rosszban sántikáló elkövetők ötből négyszer meggondolják magukat és mégsem rendetlenkednek. Hétvégente ráadásul hívők tucatjai gyűlnek össze a szobor előtt, feketék, fehérek, mindenféle etnikum és vallás képviselői egyaránt a kis szentélynél állnak.

Fotó: Google Street View

A figurát Dan Stevenson vásárolta meg és helyezte el, bár azt mondja magáról, hogy se nem buddhista, se nem más vallás követője, csupán valami szépet akart a városban csinálni. Az önzetlen gesztusnak mégis nagy hatása lett. A városban lakók már nem szemetelnek az utcán, eltűntek a falakat elcsúfító graffitik, a korábbihoz képest jelentősen visszaesett a kábítószer-kereskedelem, és a prostituáltak is inkább máshova mentek - írja a Metro című brit napilap. Az igazi megdöbbenés akkor jött, amikor Chip Johnson kikérte a rendőrségi statisztikákat a bűnözési rátáról, ekkor szembesültek a 82 százalékos csökkenéssel.

"Nem tudom megmondani, mi az összefüggés a két dolog közt, de a tények magukért beszélnek" - jegyezte meg a rendőrségi statisztikus. Az elmúlt két év alatt a rablások száma 14-ről 9-re esett vissza, a támadások száma nulla a korábbi öt helyett, a betörések 8-ról négyre csökkentek, a kábítószeres ügyek háromról nullára, és a prostitúcióval összefüggő esetek is háromról nullára - részletezte a szakember.

Hab a tortán, hogy a Buddha-szobrot kétszer próbálták meg eltávolítani a helyszínről, egyik alkalommal sem sikerült. Különös, nemde?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.