Számos szobornak adhatott otthont

1400 éves buddhista-szentélyt fedeztek fel Kínában

1400 éves buddhista szentélyt fedeztek fel régészek Észak-Kínában. A templom hajdan nagy számú Buddha-szobornak adott otthont.

2013.12.09 14:01MTI

A kínai társadalomtudományok akadémiájának régészeti intézete szerint az épületet 556-ban, az északi Csin-dinasztia uralkodása alatt (550-557), a buddhizmus virágkorában emelték.

A szentély a Shanhszi tartomány székhelye, Tajjüen melletti hegyek közt megbúvó Tungcö-templomcsoport része. Az épület a maga nemében egyedülálló a Kínában valaha feltárt emlékek között: rávilágít a korai buddhista szobrászművészet értékeire - tájékoztatta Li Jücsün, az ásatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökséget.

Bár 1117-ben háborús pusztítások áldozatául esett, a templom sok, jó állapotban fennmaradt szobrot rejtett. Falfülkéit Buddha-szobrok díszítették, egyikük húsz méternél is magasabb. Az eltelt sok évszázad felismerhetetlenné tette, de néhány feltárt maradványból következtetni lehet eredeti külsejére.

A templomban egy 2,6 méteres, a Tang dinasztia idején (618-907) készült falfestmény is előkerült, melynek különleges értékét a régészek szerint az adja, hogy a régió legrégibb hasonló jellegű műalkotása lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.