Nem hitték el, hogy nem kap levegőt

"Megfulladok!" - Belehalt a rendőri intézkedésbe

Életét vesztette a rendőri intézkedés közben egy 180 kilós férfi, akit a földre tepertek és leszorítottak, hogy ne tudjon mozdulni - de amikor levegőért könyörgött, nem hittek neki.

2014.07.18 15:40ma.hu

Azzal vádolták a 43 éves férfit a New York-i rendőrök, hogy csempészcigarettával kereskedik, állításuk szerint már jó ideje megfigyelés alatt állt, mire csütörtök délután Long Islanden némi szóváltás után le akarták tartóztatni. Az eseményt egy járókelő rögzítette a mobiltelefonjával, amelyen jól látszik, hogy Eric Garner előbb hangosan vitatkozik az egyenruhásokkal, majd amikor meg akarják bilincselni, ő menekülni próbál, ezért a földre teperik. A férfi, akinek az arcát is szorosan a földre nyomták, többször is azt nyöszörgi, hogy "nem kapok levegőt, nem kapok levegőt!", de a rendőrök nem foglalkoztak vele, másodpercekkel később pedig Garner elhallgat és látszik, hogy nem mozdul, a rendőrök pedig izgatottá válnak.

Fotó: YouTube

Ez az a pont, amikor a felvételt készítő férfit az egyik rendőr elzavarja a helyszínről, hogy ne filmezzen, de az csak a későbbi híradásokból derült, ki, hogy mentőt hívtak a mozdulatlan gyanúsítotthoz, ám hiába: akkor már halott volt. Mint kiderült, a férfi számos egészségügyi problémával küszködött, köztük krónikus asztmával, cukorbetegséggel és alvási apnoéval is. "Amikor megcsókoltam ma reggel a férjem, sosem gondoltam volna, hogy utoljára teszem" - mondta Garner felesége, Esaw a Daily News című New York-i lapnak.

Amikor bement a kórházba azonosítani a férje holttestét, hiába akart válaszokat kapni. "Láttam a tágra nyílt szemét és azt mondtam, Bébi, ne hagyj el, szükségem van rád. De ő már nem volt ott" - mondta a nő. Elmondása szerint egyébként akkor, amikor letartóztatták a férjét, akkor sem nála, sem az autójában nem volt csempészcigaretta, így pont akkor még a bizonyítékot sem tudták felmutatni - igaz, arra nem tért ki, hogy máskor megállta-e volna a helyét az adózatlan cigarettaeladás vádja.

A rendőrség vizsgálatot indított, hogy kiderítse, ki a felelős a halálesetért. "Igazságot akarok!" - mondta az áldozat 65 éves édesanyja, Gwen Carr is. A férfinak hat gyermeke és két unokája volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.