Nem volt biztonságos a vízbe gázolni

Hagyták megfulladni a mentők, a szabályzat miatt

Az ittas sofőr miatt borult a terepjáró egy sekély patakba, de attól még nem kellett volna meghalnia a fiatal férfinak. A halottkém szerint a mentők hibáztak, akik nem voltak hajlandók kihúzni őt a vízből.

2013.07.18 17:53ma.hu

A mentőket tette felelőssé a halottkém annak a férfinak a halála ügyében, aki a barátaival közös sörözésből hazafelé tartva autóstól a patakba borult az angliai Somersetben. Michael Rose szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha a mentők nem ragaszkodnak annyira a szabályzat paragrafusaihoz és minél előbb kihúzzák a vízből a férfit, akinek végül a halálát a fulladás és a fejét ért súlyos sérülések együttes hatása okozta. "Meg lehetett volna menteni az életét, ha a mentők hajlandók a vízbe menni" - mondta.

A 30 éves Michael Thornton még tavaly novemberben ment el két barátjával egy közeli kocsmába, majd amikor hazaindultak, a 27 éves Matthew Braddick ült a volán mögé, akiről utóbb kiderült, hogy a megengedetthez képest kétszeres volt a véralkoholszintje. A kihallgatásakor azt mondta, azért rántotta félre a kormányt, mert egy vad átfutott előtte, ekkor borult a Land Rover a nem túl mély, ám 3 méter széles patakba. Azonnal értesítették a mentőket, majd Jason Cheal - a harmadik utas - elszaladt a legközelebb lakó Braddickékhez és szólt a fiatalember apjának. A kiérkező mentők azonban "kockázatelemzést" végeztek és úgy döntöttek, nem lenne biztonságos bemenni a vízbe a kocsival együtt beborult, eszméletlen férfiért.

Amikor néhány perccel később megérkezett egy rendőr is, ő már habozás nélkül vetette magát a patakba, de hiába vonszolta ki a partra a férfit, a mentők addigra már elkéstek az újraélesztéssel. A halottkém azt mondta, az ittas vezetésnek csak minimális köze volt a halálesethez, az autó ugyanis a baleset pillanatában nem mehetett többel, mint 50 km/h, és tényleg nem lehet kizárni, hogy egy állat miatt rántotta félre a sofőr a kormányt.

"Nem tudom, mit mondhatnék az egészségügyi és biztonsági szabályokról. Egy olyan országban nőttem fel, ahol az emberek a saját életüket is kockára tették, hogy megmentsenek másokat. Ez a történelem egy olyan időszaka volt, ami mára szinte teljesen elmúlt" - jegyezte meg keserűen a szakértő. A mentők szóvivője a jelentésre reagálva azonban annyit közölt, hogy továbbra is úgy látja, a legénység helyesen döntött, és a körülményekhez képest a legjobb ellátást nyújtották a súlyosan sérült fiatalembernek - számolt be a Daily Mail.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.