Még az építéskor felejthette ott egy munkás

Évszázados kenyeret találtak az orgona belsejében

Több mint egy évszázada pihent egy darab kenyér az orgona belsejében, és ki tudja, meddig állt volna ott, ha most nem kell lebontani a hangszert. A kenyér meglepően jó állapotban maradt.

2014.07.01 18:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane (Képünk illusztráció!)

Betonkeményre száradva, de ettől eltekintve hibátlan állapotban találtak rá egy 118 éves szendvicsre egy templomi orgona belsejében, amit valószínűleg még a hangszer építésekor felejthetett ott egy munkás. Az ételt a Stockport Advertiser című helyi lap egyik 1896-os számába csomagolta a gondos háziasszony, de a papír kevésbé bírt ellenállni az idő vasfogának, erősen szétmállott már az eltelt bő egy évszázad alatt.

Az orgonát az angliai Lancashire-ben álló Padiham Road metodista templomban kezdték lebontani, amikor a fura lelet előkerült, és olyan helyen találtak rá, amihez csak az építés során férhettek hozzá a munkások, ebből gyanítják, hogy valóban 118 éve pihent ott. A hangszert azért kellett lebontani, mert egy német pályázó megvásárolta néhány alkatrészét, 1700 fontot fizetett érte.

"Az orgona csodálatos darab volt és hiányozni fog, de kénytelenek voltunk ezt meglépni" - mondta Peter Yates, az egyházi épület gondnoka, egyben az orgonista, Kathy Yates férje, és szomorúan jegyezte meg, hogy alighanem a kenyér most, hogy kiemelték az orgona száraz belsejéből, el fog pusztulni - számolt be a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.